Új megvilágításba került Leonardo DiCaprio színész kapcsolata egy szökésben lévő maláj üzletemberrel, akit a nemzetközi hatóságok keresnek egy több milliárd dolláros csalási ügy miatt. Korábban a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy a maláj és az amerikai hatóságok szerint magas rangú tisztviselők, bankok és pénzügyi intézmények legalább 4,5 milliárd dollárt sikkasztottak el.

'The Wolf of Wall Street' : Photocall At Cinema Gaumont Opera Capucines
PARIS, FRANCE - DECEMBER 09:  Actor Leonardo DiCaprio with Jho Low  (right) of the movie attend the photocall before the 'The Wolf of Wall Street' World movie Premiere at Cinema Gaumont Opera on December 9, 2013 in Paris, France.  (Photo by Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images)
Fotó: Bertrand Rindoff Petroff

A Bloomberg Businessweek áttekintette a korábban nyilvánosságra nem hozott FBI-dokumentumokat, miközben a szövetségi nyomozók megpróbálták feltérképezni DiCaprio személyes és szakmai kapcsolatát Jho Low-val , az 1Malaysia Development Berhad (1MDB) néven ismert vagyonalap megvádolt ötletgazdájával. A botrány miatt Malajzia volt miniszterelnökét is elítélték pénzmosás és hatalommal való visszaélés miatt. 

Kegyelmet remél a sikkasztó Goldman-bankár

Az 1MDB-ügyben érintett bankár szerint az a hat hónap, amelyet egy maláj börtönben töltött, elegendő büntetés.

Az amerikai igazságügyi minisztérium 2021-ben vádat emelt Low ellen, aki nagyjából nyolc éve menekült el az Egyesült Államokból, és azóta Kínában él, 2016-ban pedig az Interpol is körözést adott ki ellene. Az FBI különleges ügynöke, az amerikai adóhivatal (IRS) nyomozója és az igazságügyi minisztérium három ügyésze 2018 áprilisában meghallgatta DiCapriót. A színész elmondása szerint 2010-ben találkozott Low-val először egy szórakozóhelyen, különféle projekteket csináltak együtt, ezek közül a legjelentősebb A Wall Street farkasa című film volt, amelyben DiCaprio volt a főszereplő, Low pedig részt vett a film finanszírozásában. 

A DiCaprio-Low páros egymilliárd dolláros alapot is megálmodott további filmek finanszírozásához, továbbá a terveik között volt egy Warner Bros. vidámpark felépítése is Ázsiában, valamint egy környezetbarát üdülőhely megvalósítása Belize-ben. 

Útközben társasági életük összefonódott, DiCaprio állítólag „az én emberemnek” mutatta be Low-t a barátai előtt, sőt a két férfi egymás anyjának is bemutatta a másikat. Low, aki rövid ideig járt Miranda Kerr szupermodellel, arról volt ismert, hogy jó kapcsolatokat ápolt amerikai hírességekkel, valamint grandiózus ajándékokat adott ismert celebeknek. Kim Kardashian is szerepel a Bloomberg tudósításában:

a celeb-üzletasszony azt mondta az FBI-nak, hogy Low egyszer felajánlotta neki Basquiat egyik műalkotását, ami után az akkori férje, Kanye West azt mondta neki, hogy inkább kérjen egy Monet-képet.

DiCaprio és Low kapcsolata megingott, miután az üzletember Roy Lichtenstein festőművész egyik alkotását ígérte a színész környezetvédelmi alapítványa adománygyűjtő rendezvényére, de ez nem valósult meg. DiCaprio később mégis ajándékokat adott a férfinek, köztük A Nagy Gatsby első kiadását, valamint egy Oscar-szobrot, amelyet Marlon Brando nyert A rakparton című filmért.

A hollywoodi sztár a meghallgatásán azt mondta, hogy nem tudja, honnan származik Low vagyona, és hogy az üzleti és egyéb partnereinek átvilágítását egy erre a célra is fenntartott csapatra bízza. Korábbi menedzsere, Rick Yorn központi szerepet játszott a Low-ügyletekben. A sajtósa, Shawn Sach korábban felbérelt valakit, hogy nyomozzon az üzletembernél, de állítólag DiCaprio nem olvasta el alaposan az elkészült jelentést. 

Milliárdos fizetéscsökkentést kap a Goldman Sachs vezére a maláj botrány miatt

A bank vezérigazgatója 10 millió dolláros (közel 3 milliárd forintos) fizetéscsökkentést kap a maláj fejlesztési alaphoz (1MDB) kapcsolódó botrány miatt.

A színész ügyvédei egy sajtóközleményben közölték, hogy az ügyészek köszönjék meg DiCapriónak, hogy segítette a nyomozást. A Bloomberg a DiCaprio-anyag mellett a Fugees nevű együttes korábbi tagjáról, Pras Michelről szóló tudósításokat is közölt, akire március végén szövetségi büntetőper vár amiatt, hogy saját, Low-val való kapcsolata miatt elutasított egy vádalkut.