Egy 2021-es The Wall Street Journal (WSJ)-cikk mutatott rá, hogy a Metához tartozó Facebook és Instagram közösségimédia-oldalakon a nagy követőbázissal büszkélkedők posztjai különleges elbírálás alá esnek a vállalat moderálási alapelvei szerint az átlagfelhasználók bejegyzéseihez képest. A véleményvezérekkel való kivételezésen ezentúl sem fog alapjaiban változtatni a Meta – apróbb finomhangolásra azonban hajlandók.

Változtat a Meta, a Facebook és az Instagram atyja
Fotó: Lionel Bonaventure / AFP

A WSJ cikkére reagálva a Facebook atyja felállított egy tanácsot, aminek a tartalommoderálási alapelvek felülvizsgálata lett a feladata: 32 pontban foglalták össze javaslataikat az Instagramot is soraiban tudó Meta vezetése számára.

Hogyan kivételez a Meta a Facebookon és az Instagramon?

A vállalat egy úgynevezett keresztellenőrzési programot (cross-check) folytat a felületein, amely mentesíti a nagy követőtáborral büszkélkedő felhasználókat az automatikus moderálási folyamatok alól. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy ha egy véleményvezér és egy átlagfelhasználó adott esetben ugyanazt a posztot teszi közzé, amely a Facebook közösségi irányelveit kismértékben sérti vagy annak a határán billeg, az alacsony elérésű profil esetén automatikusan törli/elrejti a bejegyzést a nagyközönség elől, míg a másiknál erre nem kerül sor – az ő bejegyzését egy ember is felülvizsgálja az algoritmus jelzését követően, mielőtt dönt annak sorsáról.

A kettős mércét jelentő listán politikusok, sportolók és hírességek egyaránt megtalálhatók, de hogy pontosan ki van rajta, azt nem lehet tudni. 

Ebben nem lesz változás. A tanács a javaslatai között megfogalmazta az igényt az átláthatóság kedvéért a felhasználók listájának nyilvánosságra hozatalára, de a Meta ezt elutasította – az adott emberek magánszférájára hivatkozva. Ezt a magánszférát pedig oly mértékben védelmezni kívánja a Facebook és az Instagram, hogy még egy olyan javaslatot sem fogadtak meg, amely szerint legalább azon felhasználók, akik egy kivételes elbírálás alá eső aktor posztját jelentik a vállalat felé a szabályok megsértése miatt, értesüljenek arról, hogy mivel egy ilyen státuszú felhasználóról van szó, a jelentés kivizsgálása a megszokottnál hosszabb időt vehet igénybe. 

A 32 pontból tizenegyet megfogad a Meta, tizenötöt részlegesen épít be, ötöt pedig hanyagol.

Milyen változások jönnek a Facebookon és az Instagramon?

A Meta a keresztellenőrzési programot több ponton is finomítja a 26 részlegesen vagy egészében elfogadott javaslat alapján. Ezek közé tartozik az emberi jogi szempontból kiemelt fontosságúnak ítélt posztok felülvizsgálata, amelyekkel kapcsolatban Zuckerbergék megfogadták, hogy olyanok végzik majd ezeket, akik képesek az adott témát kontextusban és háttérismeretekkel felszerelkezve megítélni. Azt is vállalták, hogy a kiemelt posztok elbírálásában jelenlévő elmaradást a minőség megtartása mellett igyekeznek csökkenteni.

Az azonban továbbra is nyitott kérdés, hogy a Meta ad-e előzetes értesítést a kivételezési listán szereplőknek arról, hogy rákerültek a listára, illetve lesz-e nekik lehetőségük arról leiratkozni, hogy az átlagfelhasználókkal együtt bírálják el az ő Facebook- és Instagram posztjaikat is.