Zacher Gábor toxikológus, Hevesi Kriszta szexuálpszichológus és most már Molnár István Jenő jogász és bűnmegelőzési szakértő is a biztonságos fesztiválozásért fog dolgozni a Safety First programon keresztül. A programot 5 évvel ezelőtt hívta életre a Balaton Sound, idén csatlakozik hozzá TITS Gang, DJ Yamina és DJ Metzker Viktória is, akik a biztonságos bulizás aktív szószólói.

Zamárdi, 2022. június 30. Közönség a belga Felix De Laet, művésznevén Lost Frequencies koncertjén a Balaton Sound fesztiválon Zamárdiban 2022. június 29-én.
Fotó: Lakatos Péter / MTI

A Safety First programon keresztül a szakértői csapat a fesztiválozók segítségével azon dolgozik, hogy konkrét lépéseken keresztül a fiatalok minél tudatosabban és biztonságosabban szórakozhassanak. Fontos, hogy a vendégek a bulizás közben figyeljenek egymásra és szükség esetén tudják, hogy mit kell csinálni. A kezdeményezés keretében fesztiválszervezők és külsős szakértők gyűjtötték össze az általuk leggyakrabban tapasztalt fesztiválproblémákat, illetve azt, hogy a fiatalok miként előzhetik meg ezeket. A szakértői csapat, valamint az őket segítő önkéntesek a fesztiválon is jelen vannak, hogy helyszíni jelenléttel és segítségnyújtással is hozzájáruljanak a biztonságos fesztiválozáshoz.

A Safety First program egyik leginnovatívabb eleme 

a Sound applikációban elérhető pánikgomb. 

Ennek segítségével a vendégek jelezhetik a szervezőknek, hogy segítségre szorulnak, vagy valamilyen problémás esetet észleltek.

A fesztiválok végre kiheverték a pandémiát

Két év kihagyás után, 2022-ben ismét megrendezték a Sziget fesztivált, de ekkor még erősen érződött a pandémiás időszak utóhatása. A kényszerpihenő után a szervezők óvatosan álltak az előkészületekhez, és a fellépőket leszámítva, ahol lehet, visszafogták a költségeket. A Sziget Zrt. cégvezetője elmondta, hogy idén már visszatér az igazi Sziget Fesztivál, Magyarország legnagyobb turisztikai rendezvénye. Kádár Tamással a VG Podcastban beszélgettünk a tavalyi tapasztalatokról és az idei várakozásokról.

A fesztivál szakértői csapatához csatlakozott Molnár István Jenő a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója. A bűnmegelőzési szakértő, aki korábban rendőr volt, elmondta, hogy nagy örömmel csatlakozott a Safety First csapathoz, mivel kiemelten fontosnak tartja az ifjúságvédelmet.

A felkérést kiváló lehetőségnek tartom arra, hogy válaszaimmal, tanácsaimmal felhívjam a figyelmét a bulizni vágyó fiataloknak arra, hogy szórakozni biztonságtudatosan is lehet. Bízom benne, hogy szavaim és üzeneteim minél több személyhez jutnak el

 – mondta Molnár István Jenő.