A katolikus egyház feje megkezdte magyarországi látogatását. Ferenc pápa április 28-tól április 30-ig tartózkodik Magyarországon, ezalatt találkozik az államfővel, a miniszterelnökkel és a magyar egyház prominens személyiségeivel. Miután Ferenc pápa megérkezett a magyar fővárosba, és találkozott Ferihegyen a fogadó delegációval, az autójába ült, hogy következő hivatalos találkozójára, a Sándor-palotába induljon tovább.

FERENC pápa
Budapest, 2023. április 28.Ferenc pápa fogadása a Szent György téren 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra.MTI/Koszticsák Szilárd Budapest, 2023. április 28.
Ferenc pápa fogadása a Szent György téren 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Rome Report felvétele szerint

amikor a pápa beszállt a fehér Fiat autójába, egy róla mintázott kis plüssbabát talált, amit megáldott, mielőtt visszaadta a sofőrnek. 

A pápa egy Fiat 500X modell jobb első ülésébe ült be be. Az Egyesült Államokban is ilyen autót választott, és kimondottan visszautasította, amikor felajánlották neki az elnöki limuzint

A HírTV cikke szerint a szentatya kedvenc autója a Renault 4-es, amit korábban Argentínában is használt. 

2013-ban Renzo Zocca pap felkereste a pápát, hogy szeretné neki adni az akkor 29 éves Renault 4-esét. Ferenc pápa először a szegényeknek szerette volna adni a veterán járművet, de Zocca megnyugtatta, hogy a gépkocsi sokat állt már a nélkülözők szolgálatában, így elfogadta az ajándékot. A hírek szerint a biztonsági szolgálat nem örült akkor az ajándék autónak, hiszen egy ilyen veterán járműben nehezebb vigyázni a pápára. 

@hirtv_official Nem fogják elhinni, de a pápa egyik kedvenc autója egy olyan kocsi, amelyet 1961-ben kezdtek el gyártani. #pápa #budapest #hírtv ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

A Szentatya kedvelt autója 1961-ben mutatkozott be Párizsban, és 33 éven keresztül gyártották, egészen 1994-ig. A legjobb tulajdonsága az volt, hogy szinte fillérekbe került a javítása, és kis túlzással bárki meg tudta szerelni otthon. Úgy tűnik, igaz a mondás, miszerint amíg a kerekek a helyükön vannak, addig a Renault 4-es elpusztíthatatlan. 

Hamarosan találkozik Ferenc pápa és Orbán Viktor

Semjén Zsolt után Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik Ferenc pápa. Az egyházfő délelőtt érkezett meg Magyarországra, ahol díszes fogadóbizottság várt rá. 11 óra 55 perckor Orbán Viktor miniszterelnökkel lesz találkozója a Karmelita kolostorban, majd ezt követően 12 óra 20 perckor a pápa beszédet intéz a magyar emberekhez.

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntektől vasárnapig folyamatosan követhetik a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjáról minden részlet megtalálható a HírTV oldalán.