A megújult Városliget egyik szimbolikus látványossága a Ballon-kilátó. A hőlégballon 150 méteres magasságba emeli a vendégeket, ahonnan Budapest teljes látképe megtekinthető. A hőlégballon rendkívüli mértékben ki van téve az időjárásnak, az egyéves születésnapi sajtótájékoztatón a felszállás majdnem el is maradt a szél miatt.

A városligeti Ballon-kilátó.
Fotó: Péller András

Azonban a körülmények végül ideálisak lettek, és az újságírók is kipróbálhatták a hőlégballonozást. A földről nézve a ballon egy igazi monstrumnak látszik, ami megnyugtathatja a vendégeket, akik esetleg tartanak kicsit a felszállástól. A repülés végig rendkívül stabil, szinte nem is érezni a magasban, hogy nem egy repülőn utazunk. A kilátás pazar, a főváros valóban belátható, Budapest minden látványossága egy helyről megtekinthető. A Ballon-kilátó vezérigazgatója, Závodszky Zoltán elmondta, hogy a működésük valóban attól függ, hogy milyen a széljárás. 

E szeszélyes körülmény ellenére is az elmúlt egy évben 131 napon tudott szállni a ballon. Az utazásokon nagyjából 54 ezer vendég vett részt, akik a világ minden tájáról érkeztek.

A külföldi turisták körében kifejezetten nagy az érdeklődés a repülésre.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek (balra) és a Ballon-kilátó vezérigazgatója, Závodszky Zoltán (jobbra).
Fotó: Péller András

Gyorgyevics Benedek a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Ligetet egy mindenki számára elérhető közösségi térként kezelik, számos ingyenes családi programmal.

Egy olyan élményt akarunk a Liget Budapest keretében megvalósítani, ami mindenki számára elérhető. Nem az elit tulajdona lesz a Liget, ahol csak az érezheti jól magát, akinek vastag a pénztárcája

– mondta Gyorgyevics. Hozzátette, hogy azok számára, akik a Liget minden élményét szeretnék kiélvezni, elérhető a Liget+ tagság, amellyel térítésmentesen lehet részt venni az összes ingyenes nyári programon, emellett a tagság kedvezményt nyújt a szervezett sétákra is. A részletes nyári programkínálat a Liget Budapest honlapján érhető el.

Kilátás a hőlégballonból, 150 méteres magasságból.
Fotó: Péller András

Liget: nem mondanak le az Új Nemzeti Galéria megépítéséről

Ötmillió látogató kereste fel a megújult Városligetet az elmúlt két évben. Az éppen tízéves Liget Budapest projekt, Európa legnagyobb kulturális beruházása idén további fejlesztésekkel folytatódik, felújítják a léghajót övező teret, valamint a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza közötti sétányt is. A projekt záróköve az Új Nemzeti Galéria lehet majd, de a Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza sem lett kihúzva a tervek közül.

A városligeti ballonozás ugyanazzal a technológiával működik, mint a Disneyland-Párizs vagy a Safari Park-San Diego hasonló hőlégballonja. A ballon a talajhoz rögzített légi kilátóként működik. Egyszerre harminc ember mehet fel egy fordulóra, ha a széljárás kedvező. Előfordulhat, hogy az erősebb szél miatt csak kevesebben tartózkodhatnak egyszerre a léghajón. A leszálláskor a talajhoz rögzített csörlő húzza vissza a ballont a földre.