Manapság már nem csak attól kell tartani, hogy az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön kirántják az okostelefonunkat a zsebünkből vagy a kezünkből. A tolvajok haladnak a korral, és a digitális térben is támadják már készülékeinket, ami ellen sokszor nehezebb védekezni. Egyre gyorsabban terjed egy összetett módszer, amellyel a tolvajok átveszik az áldozat iPhone-ja felett az irányítást, kizárják a tulajdonost a rendszerből, majd ellopják a pénzét és az adatait.

Apple Fined EUR 8 Million For Data Collecting,
An iPhone with privacy and security settings is seen in this photo illustration in Warsaw, Poland on 05 January, 2022. CNIL, the French data protection authority has fined Apple EUR 8 million for harvesting iPhone user's data for advertisement targeting without consent. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jaap Arriens / AFP

Az iPhone-tolvajok egy biztonsági beállítást használnak ki, az úgynevezett helyreállítási kulcsot. Ha ehhez sikeresen hozzáférnek, akkor a készülék tulajdonosát teljesen elvágják minden funkciótól az iPhone-on, például a fényképektől, üzenetektől és egyéb adatoktól. 

Ha a telefonon van pénzügyi alkalmazás, akkor a tolvajok könnyedén hozzáférhetnek ehhez is, és lemeríthetik az áldozat számláját 

– ez utóbbi esetről többen is beszámoltak a The Wall Street Journalnek.

A helyreállítási kulcs megszerzésével az iPhone tulajdonosát teljesen kizárják a telefonból. Ez azt jelenti, hogy az olyan biztonsági funkciók, amelyek lehetővé tennék a telefon megtalálását vagy felette az irányítás visszaszerzését, teljesen elvesznek.

Az Apple újra a háromezermilliárdos álomhatár közelébe került

A vállalat legutóbb januárban közelítette meg ezt az értéket.

Mi az a helyreállítási kulcs?

A helyreállítási kulcs egy 28 számjegyű kód, az a célja, hogy a tulajdonost megvédje az online támadásoktól. A helyreállítási kulccsal alaphelyzetbe lehet állítani az Apple ID-t, vagy vissza lehet szerezni felette az irányítást, így ha egy tolvaj megszerzi a készülék jelszavát, akkor a helyreállítási kulccsal a tulajdonos megakadályozhatja, hogy hozzáférjen a telefonon tárolt adatokhoz.

Nagyon fontos, hogy a tolvajoknak mindenekelőtt a telefonhoz tartozó jelszót kell megszerezniük. A jelszóval be tudnak lépni a készülékbe, ahol aztán átállítják a helyreállítási kulcsot, hogy az áldozat semmiképpen se szerezhesse vissza a telefonját. 

Megtalálható az elveszett iPhone?

Bár a tolvajok egyre gyakrabban a digitális térben próbálnak bejutni a telefonunkba, még mindig jellemző a telefonlopás.

Pickpocket,Thief,Is,Stealing,Smartphone,From,Red,Handbag.
Fotó: Sgutterstock

Az iPhone készülékekben vannak biztonsági beállítások arra az esetre, ha ellopnák vagy elveszítenénk a telefont. A készüléket akkor is meg lehet találni, ha offline állapotban van, sőt a kikapcsolt iPhone megtalálására is van lehetőség. Azonban, ha a tolvaj rendelkezik a jelszavunkkal, megteheti, hogy minden ilyen segédfunkciót kikapcsol az iPhone-on, hogy ne legyen lenyomozható. Ilyen a Find my iPhone program, amellyel nyomon lehet követni a készülék tartózkodási helyét, ameddig a tolvaj azt ki nem kapcsolja.

Együttérzünk azokkal az ügyfeleinkkel, akiknek ellopták az iPhone-ját, és komolyan vesszük az ilyen eseteket. Azon dolgozunk, hogy megvédhessük a felhasználóinkat minden lehetséges támadástól, versenyt futunk a bűnözőkkel

– mondta a CNN-nek az Apple szóvivője.

Ennek ellenére a cég honlapján szerepel egy figyelmeztetés, hogy az ügyfelet terheli a felelősség, ha kiadja a jelszavát és a helyreállítási kulcsát illetékteleneknek.

A Forrest Research alelnöke és vezető elemzője, Jeff Pollard szerint az Apple-nek több ügyfélszolgálati lehetőséget kellene biztosítania az ügyfeleinek, hogy visszaszerezhessék a készüléküket.

Mit tehetünk iPhone-unk védelmében?

A legfontosabb, hogy védjük a jelszavunkat. Az Apple szóvivője szerint ez a legfontosabb védekezés a tolvajok ellen. Azt javasolja, hogy 

nyilvános helyen mindig a Face ID vagy a Touch ID segítségével oldjuk fel s készüléket, mert a jelszó beírását valaki könnyen kilesheti.

Emellett, ha úgy gondoljuk, hogy valaki láthatta, amint beírjuk a jelszavunkat, akkor azonnal változtassuk azt meg.

Lehetőség van arra is, hogy egy másodlagos jelszót is beállítson a felhasználó, amit az iPhone csak abban az esetben kér, ha az Apple ID-t akarják megváltoztatni. Ez a másodlagos jelszó segít abban, hogy a tolvajok ne tudják megváltoztatni a jelszavakat a készüléken, ami az elveszett iPhone megtalálásában is segíthet.

Az áldozatok többsége nem szeret arról beszélni, hogy bedőlt az internetes csalóknak

Alapvetően három oka van annak, hogy gomba módra szaporodnak az internetes csalók. Csendes Balázs szerint egyrészt nagyon könnyű végrehajtani bűncselekményeket az online térben, másrészt minimális a lebukás veszélye, és különösebb anyagi sem kell hozzá. A BlueVoyant kelet-közép-európai és közel-keleti térségekért felelős értékesítési igazgatója azt tanácsolja, ha gyanús e-mailt, hivatalos levelet vagy telefonhívást, esetleg SMS-t kapunk, mindig győződjünk meg a valódiságáról, legfőképp úgy, hogy ne az adott értesítésre válaszoljunk, hanem váltsunk más kommunikációs csatornára.

Rendszeres biztonsági mentések

Az iPhone-tulajdonosok minimalizálhatják a kárt, ha rendszeres biztonsági másolatokat készítenek a telefonról. Ez segíthet abban, hogy az elveszett iPhone ellenére az adatainkhoz, például fényképeinkhez, kontaktjainkhoz hozzáférhessünk. Ha a telefont vissza talán nem is kapja az ügyfél, ezek az adatai megmaradnak, és visszatöltheti majd őket az új készülékére. Az iCloud vagy az iTunes felhőalkalmazások segíthetik ebben a tulajokat, de persze használhatnak az Apple-ön kívüli felhőszolgáltatásokat is, például a Google Fotókat, a Microsoft Drive-ot vagy a Dropboxot.

Oct,6th,2022,:,A,Woman,Holding,And,Touching,On
Oct 6th 2022 : A woman holding and touching on Iphone 13 smart phone screen, Chiang mai Thailand
Shutterstock
Fotó: Farknot Architect

Az elveszett iPhone keresése IMEI-szám alapján

Ha az iPhone-unk elveszik, vagy ellopják, nagyon fontos lehet a készülék IMEI-száma. Ez egy egyedi azonosító a mobiltelefonokban, amely az akkumulátor mögött van feljegyezve. A számsor mindig egyetlen konkrét készüléket jelöl. A SIM-kártyák nem alkalmasak az iPhone beazonosítására, mivel az az előfizetéshez van kötve, ráadásul cserélhető.

Az IMEI-szám segítségével a szolgáltató képes lekövetni a telefon tartózkodási helyét, ha ezt meg tudjuk adni, akkor a szolgáltatónk megtalálhatja az ellopott vagy elveszett iPhone-unkat.

Természetesen a telefont nem kell szétszedni, hogy az IMEI-számot kiderítsük. A készülék tárcsázójába a *#06# kódot beírva, mint egy telefonszámot, a készülék azonnal kiadja az IMEI-azonosítóját.