A Twitter hirdetési bevételeinek csaknem felét elveszítette azóta, hogy tavaly októberben 44 milliárd dollárért megvásárolta a céget – erről maga Musk számolt be.

Musk says Twitter has lost half its advertising revenue(FILES) In this photo illustration, a phone screen displays a photo of Elon Musk with the Twitter logo shown in the background, on October 4, 2022, in Washington, DC. Twitter owner Elon Musk said July 15 that the social media platform he bought for $44 billion last October has lost roughly half of its advertising revenue.
"We're still negative cash flow, due to ~50% drop in advertising revenue plus heavy debt load," the billionaire said in a post, responding to a user who was giving suggestions on financing for the platform. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP)
Fotó: AFP

Elon Musk arról beszélt, hogy a Twitter nem érte el a júniusban várt árbevétel-növekedést, ám hozzátette, hogy a július már ígéretesebbnek tűnik – erről a BBC írt.

A világ leggazdagabb embere már elbocsátotta a Twitter 7500 alkalmazottjának nagyjából felét azt követően, hogy átvette a cég vezetését. A leépítések célja a kiadások csökkentése volt. A reklámbevételek elpárolgása mellett Elon Musk most amiatt is aggódhat, hogy 

a Meta új közösségi oldala, a Threads egyre csak bővül, és már 150 millió felhasználónál jár. 

A Threads bázisa a következő hetekben még rohamosan nőhet, mivel a platform össze van kötve az Instagrammal, amelynek 2 milliárd felhasználója van.

Egyre őrültebb orosz propagandát terjeszt a Twitter

Az ukránokat egyre inkább, Elon Muskot azonban egyáltalán nem zavarja, legalábbis addig, amíg érkezik a havi nyolc dollár.

Eközben a Twitter továbbra is súlyos adósságokkal küzd, amit nem segít, hogy a reklámbevételek ekkora mértékben csökkentek. Musk korábban arról beszélt, hogy 

a Twitter 2023-ban 3 milliárd dolláros bevételt érhet el. 2021-ben még 5,1 milliárdos volt a cég bevétele.

A reklámbevételek ilyen mértékű csökkenése azt jelzi, hogy Musk agresszív költségcsökkentő lépései nem építették vissza a hirdetők bizalmát. Musk egyik első döntése az volt a Twitter vezéreként, hogy megváltoztatta az oldalon a hitelesítési szabályokat, ami miatt sokan a fake news terjedésétől tartva elkezdtek lemondani a platformról. Musk még áprilisban arról beszélt, hogy sok kétkedő azóta visszatért az oldalra.

A brit JM Finn vagyonkezelő cég befektetési igazgatója, Lucy Coutts arról beszélt, hogy Elon Musk elég tapasztalt ahhoz, hogy megoldja a Twitter gondjait, így nem fogadna ellene. Ennek ellenére hozzátette, hogy a vállalatnak 13 milliárd dollár adóssága van, amit július végéig törlesztenie kell.

Ennek fényében nagyobb nyomást tapasztalhatunk majd a Tesla részvényein, ha Musk elkezdi eladni az elektromosautó-gyártó papírjait

– mondta Coutts.