Közélet

Egyre őrültebb orosz propagandát terjeszt a Twitter

Az ukránokat egyre inkább, Elon Muskot azonban egyáltalán nem zavarja, legalábbis addig, amíg érkezik a havi nyolc dollár.

Miután a Twitter működését alapvetően félreértő megvásárolta a közösségi oldalt, a platform problémái egyre hatványozottabb mértékben növekednek. A költségcsökkentés érdekében az elsők között távoztak a cégtől például azok, akiknek a dolga az álinformációs műveletek meggátolása volt, így az oldalon gyorsan megszaporodtak azok az orosz, kínai vagy épp iráni hangok, melyek ezen rendszerek nézőpontját közvetítették.

Musk ráadásul igyekszik minél több Twitter Blue-előfizetést eladni, mivel a hirdetők elfordultak a Twittertől a kaotikus vezetési stílusa miatt. Az előfizetés egyik előnye, hogy 

az algoritmus a fizetős, kék pipás felhasználók posztjait emeli ki, 

és néhány százszor vagy épp ezerszer havi 8 dollár igazán csekélység egy nagyhatalom titkosszolgálata számára.

Jyvaskyla,,Finland,-,June,13,,2017:,Close,Up,Of,Man
JYVASKYLA, FINLAND - JUNE 13, 2017: Close up of man in a suit showing printed Twitter logo. Twitter is a social media network that was founded in 2006. Illustrative editorial.
russia-oroszország,twitter-álhírek
Fotó: Tero Vesalainen / Shutterstock

Ezek után nem meglepő, hogy gyakran terjednek az Ukrajnában zajló háborúról szóló álhírek futótűzként a platformon, hiszen az algoritmus is szereti ezeket a rájuk adott rendkívüli mennyiségű reakció miatt. Ezen a közösségi jegyzetek szolgáltatás – mely lehetővé teszi kontextus hozzáadását a posztokhoz – csak mérsékelten segít. Ráadásul korábban a Twitter kilépett az Európai Bizottság által létrehozott félretájékoztatás elleni gyakorlati kódexből is, melynek aláírói önként vállalták a fellépést a dezinformációval szemben.

A BBC gyűjtött egy csokorra valót a kék pipások őrültségeiből, és ebben még nem is szerepelnek Musk régi, PayPalról ismert harcostársának, David Sacksnak a képtelenségei. A brit közmédia ellenőrizte is a közösségi oldalon terjengő mendemondákat.

Ennek alapján kiderült, hogy a franciaországi zavargások során állítólagosan bevetett, Ukrajnának szánt fegyverekről szóló bejegyzést 

egy orosz lőtéri felvétellel illusztrálták, és az álhír egy Kreml-közeli Telegram-csatornán jelent meg először.

Ugyancsak kamunak bizonyult az ukrán csecsemőgyárak története, mely szerint 2 és 7 év közötti gyerekeket tenyésztettek volna pedofil bordélyházak számára vagy épp szervkereskedelem céljából. Ezt a sztorit a BBC a The People’s Voice, alternatív nevén a YourNewsWire oldalig, az egyik legnagyobb álhírgyárig vezette vissza.

Miután június végén egy orosz rakétatámadás 8 embert ölt meg Kramatorszk központjában, az előfizetős fiókok azt a történetet kapták fel, hogy a támadást egy iránytévesztett Storm Shadow rakéta okozta, és az áldozatok külföldi zsoldosok voltak. Természetesen ez sem felel meg a valóságnak, 

ahogy az sem, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elhalasztotta volna a választásokat Ukrajnában.

Azonban ez még valamelyest közel áll a tényekhez, hiszen a háború alatt valóban nem valószínű, hogy választást tartanának. Ennek okát azonban az ukrán alkotmányban kell keresni, mely megtiltja az elnök- és a parlamenti választást a hadiállapot idején.

A kínos ügy feltehetően a Twitter vezetéséhez is elért, hiszen a BBC cikke szerint, bár jelezték, hogy megkapták a kérdéseiket, végül választ mégsem küldtek. A posztok viszont azóta is ott virítanak többségében a közösségi oldalon. 

 

álhír Twitter Blue Ukrajna előfizetés
Kapcsolódó cikkek