Az elmúlt héten is számos érdekes esemény történt itthon és a nagyvilágban egyaránt. Szokásunkhoz híven ezúttal is összegyűjtöttük ezek közül azokat, amik olvasóinkat a legjobban érdekelték.

Vége a lázadásnak: Prigozsinnak megkegyelmezett Putyin, de nem maradhat Oroszországban

Megszüntetik a Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin ellen indított büntetőeljárást – jelentette be Dmitrij Peszkov. Az orosz elnök sajtótitkára arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin nem tervez újabb televíziós beszédet tartani. Prigozsin legalább húsz év börtönt úszott meg, az orosz ügyészség ennyi év szabadságvesztésre ítélhette volna el fegyveres lázadás miatt a magánhadsereg vezérét. Azonban a következmények teljes egészében nem maradnak el. Kiderült, hogy Prigozsin nem maradhat Oroszországban, azóta már Fehéroroszországba távozott.

Wagner’s head Yevgeny Prigozhin leaves Southern Military District in Rostov
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A puccskísérlet miatt letartóztatták az ukrán háború volt orosz főparancsnokát

Az orosz hatóságok letartóztatták az ukrán hadműveleteket hónapokon keresztül vezető Szergej Szurovikin tábornokot, a Jevgenyij Prigozsin által indított zendüléssel összefüggésben két, az orosz hadügyminisztériumhoz közeli forrás szerint.

Videón mutatták be, hogy roppant össze a Titan tengeralattjáró

Az OceanGate magáncég Titan tengeralattjárójával történt közelmúltbeli tragédia kapcsán ismét elkezdett keringeni az Állítólag… (Mythbusters) című ismeretterjesztő műsor klasszikus videója, amelyben a csapat azt teszteli, hogyan is néz ki valójában egy összeroppanás a fizika törvényei szerint.

Fotó: AFP

Nem csak üres beszéd a haderőfejlesztés: már Magyarország vásárolja a legtöbb német fegyvert a világon

Kiadta a német gazdasági minisztérium a friss fegyverexportadatokat. Az idén eddig már legalább 4,62 milliárd euró értékben hagyott jóvá fegyverexportot a német szövetségi kormány, ami mintegy 12 százalékos növekedés éves bázison. Magyarország majdnem megelőzte Ukrajnát is a listán. Van honnan visszaépíteni a magyar honvédséget.

Svédországból üzenik: 251 ezer magyar életét menthették volna meg, de az EU nem hagyta

A neves szakértők által közzétett tanulmány szerint az Európai Unióban csaknem hárommillió ember maradhatott volna életben 2000 és 2019 között, ha mások is követik a svédek ártalomcsökkentő stratégiáját. Svédországban az uniós átlaghoz képest negyven százalékkal alacsonyabb a halálozási arány a dohányzással összefüggő betegségekben.

Magyar posta: átírták a törvényt, megváltozik a szolgáltatás

Megjelent a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása. Az új szabályozás mintegy tucatnyi változást hoz az eddigi postai működésben. A legfontosabb változás az, hogy módosult az egyetemes postai szolgáltatás elérhetősége.

Fotó: Molnár Péter

A hét legnépszerűbb podcastja: Az Airbnb-szálláskiadás kulisszatitkai

Sokkal nehezebb most jó számokat elérni az Airbnb-piacon, mint tavaly, a kínálat ugyanis gyorsabb ütemben épül vissza, mint amit az egyébként szintén dinamikusan növekvő kereslet követni tud. Töretlenül magas az utazási láz Európában, de vajon érdemes-e még, kinek, hogyan és milyen termékkel becsekkolni a szálláskiadásba? Erről a szakértőt, a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnökét, Schumicky Balázst kérdeztük.