Extra

Elmossa Kaliforniát a Hilary trópusi vihar

Heves áradásokat robbantott ki Los Angelestől keletre és nyugatra a Hilary trópusi vihar. A vihar Mexikó felől, a Kaliforniai-félszigetről érte el Kaliforniát. A félszigeten egy ember meghalt az áradásokban.

Ez az első trópusi vihar 1939 óta, amely elérte Los Angeles megyét. Rendkívüli áradások nehezítik a helyiek életét a várostól keletre fekvő San Gabriel-hegységben, illetve Ventura megye északnyugati részén, a part menti területeken.

Tropical Storm Hilary brings wind and heavy rain to Southern Californiaepaselect epa10811212 A car is submerged in flooded water as Tropical Storm Hilary arrives in Cathedral City, California, USA, 20 August 2023. Southern California is under a tropical storm warning for the first time in history as Hilary makes landfall. The last time a tropical storm made landfall in Southern California was 15 September 1939, according to the National Weather Service.  EPA/ALLISON DINNER
Fotó: MTI / EPA

San Bernardino megyében több várost evakuálni kellett, a víz- és sárömlés miatt.

A megye nyugati részén, a népesebb Ventura területen a helyi meteorológiai szolgálat életveszélyes áradásokra figyelmeztetett. 

A jelzésük szerint két óra alatt akár 5 centiméter eső is eshet 

írta meg a Reuters.

A kormányzó elmondta, hogy Palm Springsben, egy sivatagi luxus üdülőhelyen, Los Angelestől 160 kilométerre még szárazság volt, amikor vasárnap ott járt, majd egy órával később váratlanul leszakadt az eső. A jelentések szerint Palm Springs legnagyobb vihara tombolt egy órán keresztül, az utcákat pedig elöntötte a víz.

Surfers and beach goers watch the waves from broken sand berms in Long Beach, California, on August 20, 2023, ahead of heavy rains from Tropical Storm Hilary. Hurricane Hilary weakened to a tropical storm on August 20, 2023, as it barreled up Mexico's Pacific coast, but was still likely to bring life-threatening flooding to the typically arid southwestern United States, forecasters said. Authorities reported at least one fatality in northwestern Mexico, where Hilary lashed the Baja California Peninsula with heavy rain and strong winds. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Fotó: AFP

Newsom kormányzó arról beszélt, hogy a Hilary olyan sebességgel mozog, hogy sehol sem lehet teljesen biztonságban az ember.

Az egyik percben süt a nap, a következőben pedig pokoli vihar tombol. Ilyen ez a trópusi vihar

– mondta Newsom.

Az érintett települések lakói arról számoltak be, hogy még sosem láttak hasonló pusztítást. Elmondták, hogy a vihar rengeteg fát csavart ki a helyéről, amit aztán az utcákon hömpölygő víz sodort magával.

A Hilary 75 és 100 kilométer per órás széllökésekkel pusztít a területen, miközben hatalmas mennyiségű csapadék zúdul le mindenfelé.

Több száz járatot töröltek a vihar miatt San Diegóban, Las Vegasban és Los Angelesben, és átütemezték a profi sportmérkőzéseket is. Több helyen a közúti forgalom is megrekedt a kidőlt fák miatt, de San Diego környékén például az áradás sziklákat sodort az utakra. Az Arizona felé vezető autópálya alig járható.

A Kaliforniai-félszigeten a károkat az is fokozza, hogy több településen alacsonyabb jövedelmű lakosság él, olyan otthonokban, amelyek nem úgy épültek, hogy ellenálljanak az ilyen viharoknak. A helyiek elmondták, hogy nincs pénzük és biztosításuk a házak újjáépítésére.

 

vihar Hilary trópusi vihar Kalifornia
Kapcsolódó cikkek