Akárcsak a bérletárak, a napijegyek ára is jelentősen emelkedett az idei fesztiválokon. Tavaly óta 20–35 százalékkal drágábbak a belépők. A Szigeten – amely Magyarország legnagyobb fesztiválrendezvénye – a bérletek 33 százalékkal drágultak egy év alatt. A napijegyek esetében, naptól függően 10–26 százalék közötti áremelkedést lehet látni.

20190809 Budapet Sziget Fesztivál Fotó Gyuricza Ferenc GYF Zalai Hírlap
Fotó: Gyuricza Ferenc

A cikk írásának pillanatában egy pénteki napra szóló belépőjegy 42 ezer forintba kerül. Ennek a napnak a sztárfellépője az Imagine Dragons lesz. Ez az ár viszonylag magasnak tűnhet egy koncertért, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy az Imagine Dragons alternatív rockot játszó együttes augusztus 22–23-i párizsi koncertjére 65,37 euróért kínálják a belépőt, ami átszámítva nagyjából 25 500 forint. Hozzá kell tenni, hogy a banda augusztus 16-i vilniusi fellépésére 81,59 euróért lehet jegyet venni a Stereoboard.com oldalon, azaz körülbelül 31 800 forintért.

Ehhez képest a pénteki Sziget-napijegy valóban kicsit borsosabbnak tűnik, de a szervezők ehhez hozzátették, hogy a fesztiválbelépő nemcsak egy koncertet, hanem egy egész napi programsorozatot biztosít.

A nagy Sziget-trükk: évről évre tízmilliókat kaszálnak a mámoros fesztiválozókon – hiába vitatott, az idén sem lesz ez máshogy

Csak tavaly majdnem 60 millió forintot felejtettek a bulizók a fesztiválegyenlegükön. A Sziget szerint semmi sem akadályozza, hogy ezek a pénzek visszakerüljenek a jogos tulajdonosokhoz.

Ahogy a Sziget Fesztivál sajtóközleményében írta, az elmúlt hónapokban a nagy nemzetközi sztárok egymás után érkeztek Budapestre fellépni. Ezekért a koncertekért átlagosan 30-40 ezer forintot is elkérhetnek Magyarországon, ez pedig egy szinten van a napijegyük árával.

A Sziget napijegy árait úgy kalkuláljuk, hogy ne legyen magasabb egy budapesti arénás koncert áránál

– nyilatkozta a Sziget főszervezője, Kádár Tamás. Hozzátette, hogy a jegyek még olcsóbbak, ha valaki korán vásárolja meg őket. 

20220811 Budapest

Sziget Fesztivál koncert közönség

Fotó: Knap Zoltán BORS
Fotó: Knap Zoltán

Kádár Tamás szerint a napijegyért a vendégeik nemcsak egy koncertet kapnak, hanem több tucat fellépőt nézhetnek meg számos kulturális program mellett.

A szervezők közleményükben azt írták, hogy a programkínálatuk reggel 10-től kezdve a másnap hajnali órákig folyamatosan biztosít elfoglaltságot. Sportprogramok, feltörekvő zenészek koncertjei, ipar- és képzőművészeti programok, cirkuszi előadás, vándorvurstli és még sok más látványosság van a fesztiválon. A szervezők úgy látják, hogy a felkínált programok száma mellett nem elrugaszkodott a napijegyek árazása.

Természetesen a programokba bele kell kalkulálni a fogyasztást is, hiszen a napijegy ára csak a programokra biztosít belépést. Sok kritika érte a Sziget Fesztivált az elmúlt években, hogy az árazásuk nem a magyar, sokkal inkább a külföldi pénztárcákhoz lett igazítva. Egy vendég, ha egy egész napot tölt a fesztiválon, akkor ennie és innia is kell, sokak szerint pedig ezen a ponton túl van árazva a Sziget. Kádár Tamás korábban a Világgazdaságnak elmondta, hogy az áraikat a budapesti belváros klubjainak áraihoz igazítják. Ez azt jelenti, hogy a terveik szerint a vendégeiknek annyiba kerül egy éjszakát végigbulizni a Szigeten, mintha egy belvárosi szórakozóhelyet választanának. 

Emellett az idei évtől egy új szabályt is bevezettek az ételárusító partnereik körében. 

A terv szerint minden ilyen szolgáltatónak kötelező egy „menüt” 2500 forintos áron kínálni a fesztiválon, hogy minden vendég számára legyen elérhető árú étkezési lehetőség. 

Azt, hogy ez miként fog a gyakorlatban megvalósulni, még nem lehet tudni.