A tanévkezdés előtt a francia oktatási miniszter kijelentette, hogy az abaja is felkerül az iskolai tiltólistákra. A köntösszerű, teljes testet fedő ruhát a Közel-Keleten szokták viselni a nők. Általában teljesen fekete a viselet, de az utóbbi években megjelentek a színes verziók is.

A woman wearing an abaya dress walks through the streets of Lille, northern France, on August 28, 2023. The French government's decision to ban schoolgirls wearing abayas -- long, flowing dresses of Middle Eastern origin -- has opened a fresh debate about the country's secular laws and the treatment of Muslim minorities. (Photo by Denis Charlet / AFP)
Fotó: AFP

Franciaországban szigorúan szabályozzák a vallásos szimbólumok megjelenését az oktatási intézményekben. A kormány célja az, hogy egy francia osztályterembe belépve ne lehessen megmondani, hogy a diákok milyen vallást követnek. 

Már régóta ki vannak tiltva az iskolákból a keresztek, kipák, hidzsábok, illetve most már az abaják is.

A BBC arról írt, hogy nem minden muzulmán diáklány volt hajlandó elfogadni, hogy nem mehet be az iskolába abajában. Hivatalos adatok szerint majdnem 300-an jelentek meg az első oktatási napon a közel-keleti viseletben, és természetesen őket nem engedték be órára. Az abaját viselő lányok túlnyomórészt 15 évesek vagy annál idősebbek voltak.

A fiatalok nagy része elfogadta végül az új szabályt, és átöltözött hétköznapi viseletbe, de 67 lányt haza kellett küldeni, mert nem voltak hajlandók abaja nélkül belépni az iskolába. Most az oktatási intézmények a családokkal próbálnak megoldást találni, viszont

a lányok elbocsátásra számíthatnak, ha ragaszkodnak az abaja viseléséhez.

Franciaországban jelenleg 12 millió iskolás korú gyerek van, így a kormány szerint az abaja betiltása sikeres volt, mivel elenyésző az ellenállók aránya.

Muszlim jogvédő csoportok természetesen felszólaltak a francia döntés ellen. Szerintük az abaja nem vallási jelkép, csupán egy Közel-Keleten népszerű viselet. A francia politikai életet is megosztotta az abaja kérdése. A jobboldali pártok a tiltás mellett kampányoltak, miközben a baloldali pártok aggódtak a muszlim nők jogaiért.