Extra

A Trónok Harca a ChatGPT ellen: az író, George R. R. Martin beperelte a fejlesztőket

Szerzői jogainak megsértése és lopás miatt perelte be a mesterségesintelligencia-fejlesztő céget George R. R. Martin. A Trónok Harca regénysorozat írója szerint a könyveit engedély nélkül használta fel az OpenAI az MI-program fejlesztéséhez.

George R. R. Martin, a Trónok harca-könyvek írója beperelte a ChatGPT tulajdonosát, az OpenAI-t. A szerző azt állítja, hogy a csevegőbot fejlesztői megsértették a szerzői jogait, amikor a mesterséges intelligencia (MI) betanítását végezték.

George R. R. Martin beperelte az OpenAI-t, amiért engedély nélkül használta a könyveit a ChatGPT fejlesztéséhez.
Fotó: AFP

A mesterséges intelligenciák fejlesztésénél hatalmas mennyiségű adatot elemeznek a nyelvi modellekkel, ezeket általában online forrásokból szerzik be. George R. R. Martin azzal vádolja az OpenAI-t, hogy engedély nélkül használták fel a könyveit, a Tűz és jég dala sorozatot.

Martin peréhez más szerzők is csatlakoztak, többek között Jonathan Franzen, Jodi Picoult és George Saunders. Az OpenAI kijelentette, hogy tiszteletben tartják a szerzők jogait, de úgy vélik, hogy az íróknak inkább profitálniuk kellene a mesterséges intelligenciából.

A keresetben az írók az OpenAI-t tömeges és szisztematikus lopással vádolják.

Még júliusban Sarah Silverman humorista is pert indított a cég ellen hasonló okokból. Silverman felszólította az MI-cégeket, hogy kompenzálják a szerzőket a munkáik felhasználása után.

Az egymást követő perek arra is rámutatnak, hogy az MI elkezdheti kiszorítani az embereket a kreatív szakmákból.

A City University munkatársa, Patrick Goold a BBC Newsnak elmondta, hogy bár együtt tud érezni a per mögött álló szerzőkkel, nem tartja valószínűnek, hogy megnyerik a pert, és azt mondta, hogy kezdetben bizonyítaniuk kell, hogy a ChatGPT lemásolta és sokszorosította a munkájukat. Szerinte a szerzői jog már nem sokáig tud majd ellenállni a mesterséges intelligenciák térnyerésének.

Az OpenAI mellett több más MI-t fejlesztő céget is perekkel bombáznak a kreatív szakmák képviselői. Például a Stability AI-t és a Midjourney-t támadja a művészközösség.

 

ChatGPT OpenAI George RR Martin per mesterséges intelligencia
Kapcsolódó cikkek