Több mint háromezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak egy román kisbuszban, amelyet az M7-es autópálya töreki pihenőjében ellenőriztek közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.

NAV,2023.09.15.
Füstös járat
Kénytelenek voltak megszakítani spanyolországi kirándulásukat egy román kisbusz utasai. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Somogy vármegyében blokkolták a mediterrán félszigetre tartó társulást.
Fotó: NAV

A közlemény szerint a Spanyolországba nyaralni tartó kisbuszban hat férfi és három nő utazott, a jármű egy kanapét szállított, abban négy sporttáskában elrejtve 6,2 millió forint értékű cigaretta volt.

A dohánytermék nagyobb részét az egyik nő, a maradékot pedig egy férfi utas vállalta magára. Úgy nyilatkoztak, hogy a sofőr és a többi útitárs nem tudták, mi van a csomagokban

írta a  A dohánygyártmányt lefoglalták, a két utassal szemben jövedéki törvénysértés elkövetése miatt indítottak eljárást. 

Spanyolország amúgy is népszerű úti cél a csempészeknek, a kinti hatóságok 40 millió euró értékben foglaltak le az idén illegális üzemekben készített dohánytermékeket, s ez vélhetően csak a jéghegy csúcsa. A pandémia és az orosz–ukrán háború hatására már nem csempészik, hanem helyben, feketén állítják elő, és terjesztik illegálisan az adómentes cigarettákat.

A bűnszervezetek stratégiaváltása a pandémia kitöréséhez köthető, amikor is jócskán megnehezült az utazás, következésképp a csempészet is. Megoldásként a feketekereslet kielégítésére egyre több illegális dohányüzemet hoztak létre, főként Nyugat-Európában, ahol jórészt az Európai Unión kívülről beszerzett, illegális dohányból készítettek készterméket.