A bolgár Pirin-hegység mellett, Szófiától 150 kilométerre délre fekvő Bansko a világ egyik legnépszerűbb távoli munkavégzési helyévé vált az elmúlt években. A városka Budapestről kevesebb mint másfél óra alatt repülővel elérhető. 

Bansko,,Bulgaria,-,August,3,,2019:,View,Of,A,Street
A bolgár városban több száz digitális nomád él, akik távmunkában keresik a pénzt.
Fotó: Shutterstock

A Nomad List több tízezer digitális nomád összesen 296 ezer bejelentkezésének vizsgálata után megállapította, hogy az elmúlt öt évben Bansko volt a legkövetkezetesebben növekvő távoli munkavégzési központ a világon. A bejelentkezések száma a városból 204 százalékkal ugrott meg 2018 óta.

Bulgária hegylábnál fekvő városa egyébként kivétel a közkedvelt célpontok között, ugyanis általában a tengerparti (Lisszabon, Barcelona), valamint a szigetek (Kanári-szigetek, Bali) voltak a legvonzóbbak a távmunkások számára.

Hányan és milyen munkakörben dolgoznak a digitális nomádok a bolgár városból?

Banskóban havonta átlagosan 300 digitális nomád dolgozik távmunkában, a létszám a síszezon beköszöntével növekszik. A településen tucatnyi nemzet képviselője megtalálható: vannak kriptobrókerkedésből élők, életvezetési tanácsadók, informatikai fejlesztők, standupkomikusok, dizájnerek, nyelvtanárok és művészek is.

Pirin,Mountain,And,Muratovo,Lake,-,Wonderful,Nature,,Beauty,That
Bansko a bolgár Pirin-hegység lábánál fekszik.
Fotó: Shutterstock

 

Miért választják a távmunka helyszínének Bulgária kis városát?

A város több szempontból is csalogató munkavégzésre, a gyönyörű táj mellett a szolgáltatások is igencsak vonzók: gyors a wifi, megfizethetők a megélhetési költségek és alacsonyak az adók. Például a személyi jövedelemadó és a vállalati is csak 10 százalék.

Egy német fiatalember, Matthias Zeitler kapva kapott a lehetőségen, és 2016-ban megalkotta a város első közösségi munkahelyét, majd megrendezte az első Bansko Nomád Fesztivált.

Mi az a Bansko Nomád Fesztivál?

Egy évente megrendezésre kerülő rendezvény, amely a digitális nomádok találkozóhelyeként szolgál. Az immár negyedik éve megtartott ünnepség a távmunkások legnagyobb éves eseményévé nőtte ki magát. Idén nyáron egy hét alatt több tucat előadást tartottak a távmunka műfajáról, mellette pedig a szórakozás is helyett kapott: esténként tábortüzek, bulik vagy raftingolás várta résztvevőket. A tízezer fős hegyvidéki városka a fesztivál idején 730 digitális nomádot látott vendégül.

Milyen szórakozási lehetőségeik vannak a digitális nomádoknak a munka után?

A település az UNESCO-világörökség Pirin Nemzeti Park közelében található, a kinti tevékenységek szerelmeseinek több lehetőséget kínál kikapcsolódásra és feltöltődésre. Egy francia digitális nomád kiemelte a helyiek barátságosságát és szívélyes vendéglátását azon sok szempont közül, hogy miért érdemes időt tölteni Banskóban. Kisváros létére ugyanis a településen sok olyan közösségi eseményt szerveznek, amelyeket bárki látogathat, úgymint salsaórákat, közös vacsorákat és kerti grillezéseket, társasjátékos és vetélkedős estéket, de a külföldiek kirándulhatnak vagy sportolhatnak is a helyiekkel. 

Szaska Vucskova polgármester-helyettes a BBC-nek hangsúlyozta a település multikulturalitását, amit jól jellemez, hogy az egyik iskolai osztályba nyolc nemzetiség diákja jár.

Bansko,,Bulgaria,-,July,26,,2015:,A,Folklore,Group,In
A helyi néptánckör előadást tart.
Fotó: Shutterstock

Ráadásul Bulgária távmunkások körében népszerű városában immár négy vállalat ad a digitális nomádok kényelmére: munkahelyállomást és programokat szolgáltatnak nekik. A cégek tervei közt szerepel, hogy a jövőben még több kényelmi szolgáltatást nyújtsanak a külföldi dolgozóknak.

Egy szardíniai falu ingyenes szállással csalogatja a digitális nomádokat

Három hónapon át ingyenes szállást biztosít a digitális nomádként távmunkában dolgozóknak egy falu Szardínia szigetén. Cserében nem sokat várnak a szervezők. Már volt is, aki élt a lehetőséggel.