Extra

A legegészségesebbnek gondolt falatok is veszélyesek lehetnek

Sokan nem is gondolnák, de nemcsak a nagyvárosok és az ipari területek levegői lehetnek károsak az egészségre, hanem a saját konyhájuké is. Az alapanyag, az étel elkészítése, de még a sütőfelület is meghatározza, hogy hosszú távon mekkora egészségkárosodást okozhat a kedvenc fogás.

Télen sokszor halljuk, hogy veszélyessé válhat a levegő a szállópor mennyiségének növekedése miatt. Ezek a pici részecskék az otthonunkban is megtalálhatók, a főzés során keletkeznek, sőt, még elzárt gáztűzhelyből is érkeznek a konyhánkba.

Father and daughter having fun
Körültekintőnek kell lennünk, ha nem akarjuk, hogy hosszú távon az egészségünkbe kerüljön a főzés.
Fotó: Alfian Widiantono

Egészségkárosító lehet a sütés-főzés miatt a konyha levegője

A Colorado State University egyik kísérlete megállapította, hogy egy átlagos amerikai, hálaadási menü elkészítése a többszörösére emelte egy háromszobás lakás 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű levegőben lebegő szemcsék, azaz finomrészecskékből álló káros szállópor mennyiségét. Ennek mértéke a tanulmány szerint akkora volt, amely négyszeresével meghaladta az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatalának túlzott kültéri légszennyezésre vonatkozó határát. Azért a kültéri adatot vették számításba, mert beltérre nem állapítottak meg ilyet.

A kísérlet és a tanulmány megállapításai azért megdöbbentők, mert az ilyen finomrészecskék (avagy PM2,5) könnyen megtapadnak a tüdőben, ahol asztmás rohamot, szívrohamot és agyvérzést okozhatnak. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint az ilyen légszennyezés 4,2 millió korai halálhoz vezetett 2019-ben.

Finomrészecskék a szabadban leginkább a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásából kerülnek a levegőbe, így a gépjárművek és erőművek működésével, az ipari tevékenységgel, az erdőtüzekkel és tarlóégetéssel, valamint a házak fűtéséhez használt fával és szénnel az Európai Környezetvédelmi Ügynökség leírása szerint. 

A Bloomberg összeállítása szerint az otthonokban a legnagyobb PM2,5 légszennyező a konyha, azon belül is a főzőterület. Több kutatás megállapította, hogy 

a gáztűzhelyek még akkor is káros anyagokat engednek a levegőbe, amikor nem használják azokat.

Ilyen anyag például a nitrogéndioxid, a benzol, vagy a metán.

Pasta dish
A sütés-főzés során sok károsanyag szabadul ki a levegőbe.
Fotó: Jenny Dettrick

A fogás elkészítésének módja sem mindegy

A főzés önmagában még rátesz egy lapáttal a kibocsátásra. A hevítés során káros kemikáliák és finomrészecskék kerülnek a levegőbe függetlenül attól, hogy olajat, húst vagy zöldséget teszünk a tűzhelyre. Igaz a hús elkészítése során több károsanyag jut a konyha levegőjébe.

Ha pedig meg is égetjük a fogást, akkor már olyan gázok is felszabadulhatnak, mint az izociánsav, ami egyszerre erős tüdőirritáló és rákkeltő lehet. Az alapanyag és az elkészítés módja is befolyásolja a levegőbe kerülő részecskéket és gázokat. A gőzölés és a forralás ilyen téren biztonságosabb a sütésnél.

Nicola Carslaw, a University of York belső légtérrel foglalkozó tanára felhívta a figyelmet, hogy az olaj fajtája sem mindegy, de annak kezelése sem.

Az olívaolaj felhevítése például rettentő káros az egészségre, így azt annak ellenére sem ajánlja, hogy sztárséfek ezt mutatják.

Mit tehetünk az egészségkárosító anyagok elkerülésére?

A kutatók szerint a szellőztetés kulcsfontosságú az egészségmegőrzés kapcsán, főleg a jól szigetelt otthonokban. A környezetszennyezés csökkentésére jó megoldás a tűzhely feletti páraelszívó is, ám fontos, hogy ne légkeringtető, hanem olyan HEPA szűrővel felszerelt eszköz legyen, ami egyenesen a szabadba vezeti az ételszagot. Az ionizálással működő eszközöktől viszont óva intenek a szakértők, mert azokkal tüdőirritáló ózon kerülhet a levegőbe.

Légtisztítóteszt: becsempészik a szobába a hegyi levegőt – kiderült, melyik a legjobb

A levegő tisztasága nagyban befolyásolja életminőségünket, jelentős hatással van az egészségünkre is. Szerencsére ma már nem kell egészen a hegyekig mennünk a friss levegőért, a légtisztítóknak köszönhetően otthonunk kényelmében is élvezhetjük azt. De hogyan válasszon a fogyasztó okosan a nagy kínálatból? A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség friss tesztjén 12 különböző légtisztító készüléket hasonlítottak össze.

 

 

 

konyha károsanyag levegő főzés étel
Kapcsolódó cikkek