A héten egy San Francisco-i szövetségi bíróságon lezajlott tárgyalások során az Epic Games vezérigazgatója, Tim Sweeney közölte: a célja, hogy a játékokat több felhasználóhoz juttassa el és elsősorban nem pénzbeli kártérítést követel. Szerinte a Google díja megakadályozta az Epicet abban, hogy bővítse üzleti tevékenységét. A jogi háború immár két éve tart, és egy népszerű játék indította el.

Epic Games Photo Illustrations
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

Az Epic Games által fejlesztett Fortnite ingyenesen játszható és mikrotranzakciókkal teletűzdelt Battle Royale változata rövid idő alatt milliókat szegezett a képernyők elé. A világ egyik legnépszerűbb programja lett és minden létező platformon megjelent: többek között elérhető lett androidos okostelefonokon és táblagépeken, valamint az Apple eszközein (iPhone, iPad) is.

Azonban az Epic Games az alkalmazáson belüli vásárlások esetén megkerülte a Google és az Apple-t, inkább saját megoldását ajánlotta a Fortnite-tal játszó felhasználóknak, amire válaszul a két techóriás törölte a Fortnite-ot a mobilos alkalmazásboltjából. A cégek ugyanis megtiltották az alkalmazásfejlesztőknek, hogy olyan külső webhelyekre hivatkozzanak, ahol virtuális valutát vagy játékon belüli tárgyakat lehet vásárolni anélkül, hogy a Google Play vagy az App Store fizetési rendszerét használnák.

Ez nem meglepő, ugyanis a vállalatok az alkalmazáson belüli mikrotranzakciók után is jutalékot szednek be. Az iOS esetén a felhasználók kizárólag az App Store-ból tudnak programokat letölteni, így a cupertinói cég lényegében kitiltotta a platformjáról a Fortnite-ot. Az Android nyitottabb rendszer, így ott ez kevesebb problémát jelent. 

Ezután az Epic Games beperelte az Apple-t, és a Googlet is, amivel kezdetét vette a több mint három éve tartó jogi csatározás. Az eredménynek széles körű következményei lehetnek. Ha az Epic nyer, a Google kénytelen lehet engedélyezni más vállalatoknak, hogy konkurens fizetési rendszereket kínáljanak a Play Store-ban.

Keresztkérdések során a Google ügyvédje, Jonathan Kravis azt mondta, hogy az Epic Games a játékkonzolokat gyártó cégeknek, köztük a Nintendónak, a Sonynak és a Microsoftnak is 30 százalékos jutalékot fizetett. Hangsúlyozta, hogy a Sonyval kötött szerződés megakadályozta, hogy az Epic Games a Fortnite játékon belüli termékét a PlayStation áránál olcsóbban adja el, míg a Google esetében a cég nem akart megegyezni a kérdésről. A bíróság decemberben tehet pontot a per végére.

Google: veszélyben az inaktív Gmail-fiókok, de még van idő a megmentésükre

A Google tavasszal nem várt lépést jelentett be: az év végén törölni fogják az inaktív fiókokat. Az előzetes figyelmeztetés szerint december 1-jén megkezdődik az inaktív Gmail, YouTube, Drive és további fiókok törlése, amire azért kerül sor, hogy a Google könnyebben kiszűrje a hamis fiókokat és hatékonyabban fel tudjon lépni a csalások és visszaélések ellen.