Extra

Kutyatartás terén is lehet felzárkózni Bécshez – kezdhetjük az ebadóval

Januártól kutyafelügyelők is ellenőrizhetik a kutyásokat Bécsben.

Kutyafelügyelők fogják járni Bécs utcáit januártól, hogy elősegítsék kutyások és nem kutyások békés egymás mellett élését. A kutyafelügyelők tanácsot adnak, ellenőrzik a szabályok betartását, és szükség esetén bírságolhatnak is – adta hírül Bécs városa. 

Fotó: Regina Hügli / WH International Services

Ausztria fővárosában 2022-ben csaknem 57 ezer kutya élt, ami azt jelenti, hogy minden 35. bécsire jutott egy kutya. Noha az osztrák fővárosban pontosan szabályozva van a kutyatartás, időnként így is előfordulnak konfliktusok kutyások és nem kutyások között. Ezeknek szeretné most elejét venni a város az új kezdeményezéssel, a kutyafelügyelőkkel (Wiener Hunde-Team), akik összekötő kapocsként funkcionálnak majd a város és a lakók között. 

A felügyelők az állategészségügyi hivatal munkatársai, akiknek állatorvosi vagy állatgondozói végzettsége van, és elvégeztek egy hatósági állatvédelmi ellenőri tanfolyamot is. Mielőtt szolgálatba állnának, még egy speciális képzésen is részt vesznek, hogy bécsi kutyafelügyelők lehessenek. 

A Wiener Hunde-Team egyelőre húsz emberből áll, akik a tanácsadás mellett civil öltözetben és egyenruhában is ellenőrzést végezhetnek. 

Ennek során elkérhetik a kutyatartók személyi igazolványát, és szabálysértés esetén figyelmeztethetnek, helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy akár feljelentést is tehetnek, például ha a kutyán nincs póráz és szájkosár, vagy nem fizetik utána az adót, esetleg az eb nincs regisztrálva a háziállatok adatbázisában.

Az új kezdeményezés célja, hogy nyomatékosítsa a bécsi kutyatartóknak, hogy kedvencüket az állatvédelmi törvényeknek és a városi állattartás szabályainak megfelelően kell tartaniuk.

A kutyatartás adóztatása azért fontos, mert ez hozzájárul a közterület fenntartásához. A városi környezetben, így például Budapest nagy részén is jelentős a kutyák ürüléke által okozott talajpusztulás, a fák sem élnék ezt túl, ha nem költene a főváros évente jelentős összegeket a talaj javítására, fenntartására. A bécsiek, tudomásul véve ezt, viszonylag komoly összeget fizetnek évente ebadóként. Az osztrák fővárosban egy kutya után 72 eurót (körülbelül 27 ezer forintot) kell fizetni, minden további eb tartása esetén további 105 euró az

A bécsi kutyafelügyelők egész évben úton lesznek a város közterületein, ahol ellenőrzik a kutyatartás szabályainak betartását. Ezenkívül információs kampányokat is tartanak a nagyvárosi állattartás szabályairól a parkokban, kutyafuttatókban és a kutyások által kedvelt helyeken. A tanácsadáson a kutyatartók olyan kérdésekre kapnak választ, mint hogy megfelelő-e a kutyán lévő póráz és szájkosár, melyik a megfelelő kutyaiskola, milyen hivatalos teendői vannak egy kutyatartónak, vagy mit kell tenni, ha elveszik a kutya. 

 

kutyatartás bécs városi állattartás Budapest ebadó
Kapcsolódó cikkek