BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
15 April 2023, Lower Saxony, Laatzen: Refugees from Ukraine walk through the entrance hall of the Laatzen trade fair train station after their arrival. A banner in the background reads "Welcome to Hanover" in Ukrainian. Around 180 refugees have arrived at Messebahnhof in Laatzen on a last special train. Since the beginning of November 2022, the state of Lower Saxony has fulfilled its reception quota for Ukrainians seeking protection and has since been redirecting new arrivals at the "Messe/Laatzen" hub to other federal states. Photo: Michael Matthey/dpa (Photo by Michael Matthey / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Drasztikusan megvágja az ír kormány az ukrán menekültek számára járó támogatások összegét

Az ír kormány eddig véleménye szerint arányaiban messze a nyugati átlag felett segítette ki az ukrán menekülteket, most azonban ideje, hogy az európai példákhoz igazodjon.

Heti 220 euróról mindössze 38,8 euróra csökkenti fejeként az ír kormány az ukrán menekülteknek nyújtott segélyének összegét, és 90 napra korlátozza azt az időt, ameddig a menekültek az állam által fenntartott szállásokon maradhatnak – értesült a Reuters.

15 April 2023, Lower Saxony, Laatzen: Refugees from Ukraine walk through the entrance hall of the Laatzen trade fair train station after their arrival. A banner in the background reads "Welcome to Hanover" in Ukrainian. Around 180 refugees have arrived at Messebahnhof in Laatzen on a last special train. Since the beginning of November 2022, the state of Lower Saxony has fulfilled its reception quota for Ukrainians seeking protection and has since been redirecting new arrivals at the "Messe/Laatzen" hub to other federal states. Photo: Michael Matthey/dpa (Photo by Michael Matthey / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP), ukrán menekült,
Fojtogató lakhatási válság van Írországban, nincs korlátlan helyük az ukrán menekültek számára.
Fotó: Michael Matthey / DPA / AFP

Írország az ukrajnai háború kitörése óta több mint százezer menekültet fogadott be, ami tekintve, hogy az országot mindössze 5,3 millióan lakják, egy főre vetítve a legtöbb menekültet befogadó országgá tette Nyugat-Európában. Leo Varadkar miniszterelnök kiemelte: a százezerből nyolcvanezren a menekültek közül még mindig az országban tartózkodnak, rájuk azonban ez az intézkedés nem fog vonatkozni, csupán az újonnan érkezőkkel kapcsolatosan járnak majd el ily módon.

A támogatás drasztikus megvágását azzal indokolta a kormányzat, hogy eddig kifejezetten busás juttatásokkal próbálták meg segíteni az otthonukat elhagyni kényszerülő ukránokat, a nyugat-európai országok azonban távolról sem tesznek ilyen nagy erőfeszítéseket a menekültek megsegítésére, így ezentúl ők sem szeretnének majd kilógni a sorból, és a nyugati példákhoz közelítik majd saját eljárásrendjüket is.

Írországban, ahogy a fejlett világ egyre nagyobb részén is, fájdalmas lakhatási válság alakult ki az elmúlt években, az országban viszont annyira nincs már szabad lakás, hogy a kormányzat a múlt héten már sátrakat osztott ki a menekülteknek, hogy legyen hol meghúzniuk magukat. Eközben a hajléktalanság szintje ismét rekordot döntött Írországban, több mint 13 ezer ír lakik kényszerűségből valamilyen átmeneti otthonban.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy százezer ukrán állampolgárt befogadtunk Írországban, és szeretném világosan kijelenteni, hogy az ukrajnai háború elől menekülő ukránokat továbbra is szívesen látjuk

– fejtette ki Varadkar a parlamentben, ugyanakkor hozzátette: a lakható szabad ingatlanok száma egyre alacsonyabb az országban, a menekültek pedig rengetegen vannak, a lépéssel pedig valójában csak a nyugati példákat követik le.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.