Extra

A Flixbus egyik járatáról a rendőrség leszállított egy nőt – állítólag egy terrorakcióról beszélgetett

A belga rendőrség három embert letartóztatott egy turistabusz utasai közül. A rendőrség jelenleg vizsgálja a Flixbus járművét.

A belga rendőrség terrorizmus gyanújával állított meg egy Flixbust csütörtök reggel. A busz Franciaországból tartott Brüsszel felé. A kelet-flandriai rendőrség és ügyészség szerint egy női utas egy tervezett támadásról beszélt más utasokkal. Három embert letartóztattak. A rendőrség jelenleg vizsgálja a Flixbus járművét – írta meg a Bild.  

Felfegyverzett rendőrök a járművet Wetteren városa melletti parkolóba irányították, ahol leszállítottak három utast. Mindannyijukat letartóztatták és kihallgatták őket. 

A Bild cikke szerint egyelőre nem világos, hogy a beszélgetés valóban konkrét támadási tervekről szólt-e. A belga ügyészség kezdetben nem minősítette terroristaveszélynek az esetet. A Bel- és Igazságügyi Minisztérium illetékes munkatársai szerint Belgiumban is változatlan a terrorkészültségi szint. Jelenleg a második legmagasabb szinten van. Paul Van Tigchelt igazságügyi miniszter azt mondta, hogy

a rendőrség semmit sem bízott a véletlenre: ahogy értesülést szereztek az esetről, azonnal komolyan vették, és átfogó intézkedésbe kezdtek.

Tavaly két embert agyonlőtt egy férfi a Brüsszelben. A támadó egy 45 éves tunéziai férfi, aki illegálisan tartózkodik az országban. A férfi 2019-ben menedékjogért folyamodott, ám azt elutasították 2020-ban, amikor is eltűnt a hatóságok szeme elől. Bár 2016-ban egy külföldi rendőrség szerint radikalizálódott, a hivatalos terrorizmussal gyanúsítottak listáján nem szerepelt.

A terrorista egy online feltöltött videóban azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében követte el a támadást a hitetlenek ellen.

 

Flixbus terrorakció Brüsszel Franciaország
Kapcsolódó cikkek