Nincs semmi realitása annak, hogy egy José Mourinho-szintű edző a magyar bajnokság bármely csapatához szerződik – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szabados Gábor sportközgazdász. Szinte biztosra veszi, hogy a hír – amely a napokban elterjedt a (közösségi) médiában – nem igaz.

Mourinho nem fog dühöngeni a vidéki magyar pályák minőségén, mint sok NB1-es kollégája.
Fotó: AFP

Nemcsak azért, mert top szakemberről van szó, hanem azért is, mert a Ferencvárosnak jelenleg nincs oka edzőt váltani – magyarázta a szakember.

Az FTC Labdarúgó Zrt. éves beszámolójából kiderült, hogy az értékesítési és egyéb bevételeknek köszönhetően 17,2 milliárd forint állt a csapat rendelkezésére. Mourinho tavalyi, éves fizetése az AS Roma edzőjeként 14,2 millió euró (5,4 milliárd forint) volt, ez pedig a zöld-fehér klub költségvetésének 31,4 százaléka.

Szabados kiemelte: az FTC szakmai koncepciója az, hogy mindig egy polccal feljebbről választ edzőt. Ilyen volt Szerhij Rebrov, Sztanyiszlav Csercseszov és a jelenlegi mester, Dejan Sztankovics is.

Mourinho azonban nem egy, hanem jó néhány polccal feljebb van a ranglétrán

– mutatott rá, megjegyezve, hogy a portugál edző sem tudna nagyobb – egyébként a Fradi számára remek – eredményeket elérni, mint a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott Rebrov, az Európa-liga csoportját megnyerő Csercseszov vagy a Konferencia-liga rájátszásába jutó Sztankovics.

A világklasszis szakvezető a portugál bajnokságnál alacsonyabb szinten még soha nem dolgozott, ráadásul akkor még a karrierje elején volt, azóta pedig csak topligákban vállalt állást. Az, hogy most egy magyar csapatot átvegyen, még akkor is, ha az nemzetközi kupákban szerepel, szürreális – jegyezte meg.

Ha egy pillanatra komolyan vesszük, hogy egyáltalán felmerül Mourinho neve, a Ferencvárosnak egyszerűen nem érné meg leszerződtetni, nem hoz annyit, sem szakmailag, sem anyagilag, mint amennyibe kerülne

– magyarázta Szabados.

A válogatott megérett már egy sztáredzőre?

Megkérdeztük, hogy a magyar válogatott jó szereplése és fejlődése elég kihívás lehetne egy felső polcos edzőnek. Ezzel kapcsolatban Szabados elmondta, hogy a legjobbak inkább idős korukban szeretik a szövetségi kapitányi posztot elfogadni. A klubfutball mindenképpen elsőbbséget képez – tette hozzá.

Football: Euro 2024, qualifying - 1st round day 7: Group I Belarus v Romania
Sok-sok Szoboszlaira és Sallaira lenne szükség, hogy Rossi után egy Mourinho-szintű szakember irányítsa a válogatottat.
Fotó: AFP

Természetesen Marco Rossi posztja megingathatatlan – emelte ki, hozzátéve: nyugdíjazása vagy elszerződése esetén akkor van esély sztártrénerre, ha a magyar akadémiák ki tudnak nevelni legalább egy tucat játékost, akik olyan szinten képesek teljesíteni topligákban, mint például Sallai Roland.

Jelenleg a nemzeti tizenegy szereplése nem irreális, teljesen logikus módon és folyamatos jó teljesítményt nyújtva jutottak ki egy veretlen selejtező után a németországi Európa-Bajnokságra. Ezt látva és sok topligás játékossal megerősödve, akár még José Mourinho is elgondolkodhatna, ha megunta a klubfutballt, hogy nyugodtabb éveiben elvállalja a magyar válogatott vezetését – vélekedett a sportközgazdász.

Konferencia Liga-sorsolás: megvan a Fradi ellenfele az európai porondon

Azt is megnéztük, mennyi pénzt keresett a Fradi a Konferencia Liga-szerepléssel.