Extra

Elárverezték a Büszkeség és balítélet Mr. Darcyjának ingét

Mintegy 25 ezer fontért kelt el egy jelmez, amely magában foglalja azt az inget is, amelyet Colin Firth brit színész viselt, miközben egy tóba merült a Büszkeség és balítélet klasszikus adaptációjában. Ugyanezen az aukción több más híres ruhadarabért is tetemes összeget fizettek.

Egy londoni aukción eladták azt a ruhát, amelyet Colin Firth színész Jane Austen angol regényíró Büszkeség és balítélet című művének televíziós változatában viselt, a várt érték több mint kétszereséért – írta a CNN.

Pride and Prejudice (Mini Series)
A Büszkeség és balítélet a britek egyik legsikeresebb filmje.
Fotó: Photo12 via AFP

A ruhaegyüttest – beleértve Firth híres, úszással átitatott ingét – 25 ezer dollárért (11,5 millió forint) vette meg egy licitáló. Az aukción számos más híresség televízióban és moziban viselt ruháit is bemutatták.

Miért olyan híres a jelmez?

A sorozatban Firth karaktere, Mr. Darcy egy tóban úszik, mielőtt felbukkan, és találkozik leendő igaz szerelmével, Elizabeth Bennettel. A jelenetet elképesztően szeretik a szigetországban, anno az Egyesült Királyság televíziózás történetének legemlékezetesebb televíziós pillanatának választották.

A rész egy kínos beszélgetési pillanatot ábrázol a pár számára, és nem is akarja felhívni a figyelmet Darcy átázott és kócos megjelenésére.

Andrew Davies forgatókönyvíró szerint a jelenetnek – amely nem része Austin eredeti regényének – soha nem volt célja Elizabeth és Darcy közötti szexuális kapcsolat kiemelése. Ehelyett azt mondta, hogy

egy mulatságos pillanatnak szánták, amikor Darcy megpróbálja megőrizni méltóságát, miközben nincs megfelelően öltözve, és átázott.

Mi volt az aukció célja?

Az eladásból befolyt összeget a Bright Foundation, a művészetet oktató jótékonysági szervezete kapja – írta a DW. Ugyanezen aukción a londoni Kerry Taylor Auctions egyéb tételei között szerepel egy 1950-es évekbeli Christian Dior taft báli ruha, amelyet Madonna az 1996-os Evita című filmben viselt, és 40 ezer fontért (18,4 millió forint) kelt el.

Johnny Depp jelmeze Az Álmosvölgy legendája című filmből 24 ezer fontot (11 millió forint) gyűjtött be. Az öltözéket az Oscar-díjas színpadi ruhatervező, John Bright biztosította jelmezstúdióján, a Cospropon keresztül.

 

forgatás Colin Firth Büszkeség és balítélet jótékonyság
Kapcsolódó cikkek