Extra

Újabb éghajlati rekord született: katasztrófát hozott a február

Soha nem volt ilyen száraz a február, mint idén. Aszály veszélyezteti Afrika élővilágát. A szárazság miatt kevesebb és jóval drágább a gabona, és az áramszünetek is egyre gyakoribbak a kontinens középső részén.

A mérések 1981-es kezdete óta nem mértek akkora szárazságot az év második hónapjában, mint az idén. Februárban Zambia, Botswana és Zimbabwe nagy részén hullott a legkevesebb csapadék a University of California klímakutató intézetének előzetes adatai szerint, amelyeket főként műholdas észlelésekből nyert.

A szárazság miatt kevesebb a gabona, ami miatt kilőtt annak ára és az áramszünetek is egyre gyakoribbak 
Game ranger Simba Marozva collects GPS location of a decomposed elephant which died due to drought in Hwange National Park in Hwange, northern Zimbabwe on December 16, 2023. The 14,600 square kilometres (5,600 square mile) park is home to more than 450,000 savanna elephants, so many that they are considered a threat to the environment. The scene is still heart-breaking.Blackened corpses scar a landscape where the rains have been more than six weeks late and scorching temperatures have regularly hit 40 degrees Celsius (104 Fahrenheit).Some have fallen in dried up water-holes, some spent their final hours in the shade of a tree. Many are infant elephants, but all that is left is the shrivelled skin over the rotting carcass.The intact tusk is a sign that it was a natural death. But there is a heavy stench around the elephants.Marozva and his colleagues go on daily hunts for the bodies.The elephants have been demanding growing attention in recent years. (Photo by Zinyange Auntony / AFP)
A szárazság miatt kevesebb a gabona, éhínség pusztít az állatvilágban is.
Fotó: AFP

A szokásosnál szárazabb idő leginkább az El Nino éghajlati jelenség számlájára írható. A tudósok szerint az éghajlatváltozás miatt szélsőséges időjárási viszonyok egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak a térségben. Ráadásul a következmények Afrikában katasztrofálisabbak az élővilágra, mint a világ fejlettebb részein.

Sokba kerül az éghajlatváltozás – Veszélyben vannak a 2030-as klímacélok

Veszélyben vannak a klímacélok, egy egész kontinensnyi ország bőven elmaradhat a vállalásától finanszírozás hiányában. Afrikának több ezermilliárd dollár támogatás kell, hogy elérje a klímacéljait.

 

A szárazság pusztító következményei

Hakainde Hichilema zambiai elnök nemzeti katasztrófahelyzetet hirdetett az aszály miatt a múlt héten. A becslések szerint a bevetett területek csaknem fele megsemmisült. Zimbabwéban a gazdálkodók egy része feladta a növénytermesztés és átváltott a marhatartásra. 

A kukorica ára Zambiában 76 százalékkal emelkedett egy év alatt, a szomszédos Zimbabwében azonban három hónap alatt következett be ekkora emelkedés átlagosan úgy, hogy egyes helyeken dupla annyit kell fizetni az alapvető élelmiszerért, mint korábban

– derült ki a Famine Early Warning Systems Network jelentéséből, amelyet a Bloomberg szemlézett. A Zambezi folyó vízhozama pedig háromnegyedével csökkent az előző évihez képest, pedig alapvető fontosságú az ország áramellátásában kiemelt szerepet játszó vízerőművek számára.

Nem elég, hogy ezekben a hónapokban a lakosság negyedének nem jut elég gabona a Világélelmezési program szerint, a zimbabwei kormány arra figyelmeztetett, hogy a 2024-es terménymennyiség a fele lehet a tavalyinak. Mindez pedig maga után vonja az élelmiszerár-infláció növekedését.

„Az elhúzódó aszály okozta pusztítás óriási” – jelentette ki az ország lakosságához intézett beszédében Hichilema.

Máshol sem jobb a helyzet. Namíbiában a víztározók szintje veszélyesen alacsony szintre süllyedt. 

A 2,7 millió lakosú Windhoek fővárost ellátó tározónak már csak a tizedében van víz

a nemzeti vízszolgáltató közlése szerint. Zambia villamosenergia-termelésének mintegy 85 százalékát vízenergia adja. A világ legnagyobb mesterséges édesvízi tava, a Kariba vízmennyisége a tárolókapacitása 15 százalékára esett. Azaz korlátozni kell az energiafelhasználást (is). Ez az afrikai ország azonban még mindig jobban járt, mint Zimbabwe, ahol már rendszeresek az áramszünetek.

A Meteorológiai Világszervezet szerint a mostani El Nino eddig az egyik legsúlyosabb környezeti hatásokkal járt. Idén a hőmérséklet 4-5 Celsius-fokkal magasabb volt a februári sokéves átlagnál. A felmelegedés gyorsulása az egész Földön megfigyelhető.

Rossz hír a csokiimádóknak: tovább drágul a kakaóbab

A csokoládé alapanyagának ára történelmi szintekre emelkedett. De hiába esett vissza a kakaóbab-kínálat a közelmúltban, a feldolgozók és a fogyasztók étvágya egyáltalán nem csökkent.

 

 

aszály El Nino afrika éghajlatváltozás szárazság
Kapcsolódó cikkek