Extra

Kegyelemmel szabadult Szombathelyről a Böri bagoly

Egy röpképtelen fülesbagoly fiókát találtak a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az állatot sikerült befogni, a bv-intézet munkatársai eljuttatták Kőszegre, az Őrségi Nemzeti Parkba.

Egy, a frissen nyírt fűben lapuló erdei fülesbagoly-fiókára lettek figyelmesek a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai hétfőn délután. A madár előbb egy kartondobozba, majd Kőszegre, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Chernel-kerti Madárvédelmi Központjába került.

Böri bagoly Kőszeg
Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
Kegyelemmel szabadult Szombathelyről a Böri bagoly / Fotó: Büntetés-végrehajtás

A repülni még nem tudó bagolyfiókát Németh Richárd bv. őrmester „terelte be” egy kartondobozba, majd az egészségügyi osztály munkatársai telefonáltak a kőszegi Chernel-kerti Madárvédelmi Központba, ahonnan elindult a segítség. A bagolyfiókát Kovács Balázs c. bv. törzszászlós adta át Kutschi Péternek, az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelőjének.

Böri bagoly Kőszeg
Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
Fotó: Büntetés-végrehajtás

Mint azt Kutschi Pétertől kedden délelőtt megtudtuk: 

az erdei fülesbagoly-fiókáról – amely feltehetően az egyik fáról pottyant le a fűbe – a kőszegi Chernel-kerti Madárvédelmi Központban gondoskodnak, segítik a természetes körülményekhez történő fokozatos alkalmazkodását, és ha eljön az ideje, szabadon engedik.

A madármentők munkáját akár párhuzamba is állíthatjuk a büntetés-végrehajtási intézetben végzett reintegrációs tevékenységgel, hiszen ahogy a börtönben a szabadulás utáni életre készítik fel a fogvatartottakat, a Chernel-kertben dolgozó szakemberek is folyamatosan szoktatják a madarakat a szabad élethez.

 

Szombathely börtön bagoly
Kapcsolódó cikkek