Extra

Harminc évvel borzasztó halála után visszatér a Nirvana énekese a BBC dokumentumfilmjén

A BBC is megemlékezik a Nirvana frontemberére, Kurt Cobain-re. A legendás rockzenész 30 éve hunyt el egy tragikus balesetben.

Harminc éve, 1994. április 5-én lett öngyilkos Kurt Cobain, a Nirvana együttes énekese, gitárosa, a grunge és az alternatív rockzene egyik legnagyobb hatású alakja. Emlékére a BBC most egy teljes szombat estét szentel Kurtnak és a Nirvanának áprilisban, a középpontban a Moments That Shook Music: Kurt Cobain című dokumentumfilm lesz.

Kurt Cobain
Kurt Cobain sok más alkotót is megihletett / Fotó: AFP

Kurt Donald Cobain a Washington állambeli Aberdeen városkában született 1967. február 20-án. Szülei kiskorában elváltak, ezután hol anyjával, hol apjával élt, zaklatott és boldogtalan gyermekkorának egyetlen örömforrása egy ajándékba kapott gitár lett.

Húszéves volt, amikor Krist Novoselic basszusgitárossal összehozták a Nirvanát, első fellépésük egy házibuliban volt. A trió dobosok egész sorát fogyasztotta el, mígnem 1990-ben rátaláltak Dave Grohlra, aki jelenleg a Foo Fighters énekes-gitárosa.

A Nirvana 1989-ben egy hét alatt vette fel Bleach című első albumát, amelyen már a punk, a heavy metal és az indie rock elemeiből összeálló grunge hallható, de különösebb feltűnést nem keltett. Két évvel később a Geffen kiadó szerződtette őket és elkészíthették a Nevermind című albumot, amely, akárcsak a rajta található Smells Like Teen Spirit című dal, a listák élére ugrott, több mint 30 millió példányban kelt el és rendre minden idők legjobb albumai közé választják.

Kurt Cobain magánélete sem volt konfliktusoktól mentes

A hirtelen jött siker félelemmel és bizonytalansággal töltötte el Cobaint, aki mindig is a fősodorral, az elittel szemben határozta meg magát, művészi értelemben is. A folyamatos turnék, a média állandósult figyelme és gyomorpanaszai miatt heroint kezdett használni, mániás depressziója súlyosbodott. 1992-ben feleségül vette Courtney Love-ot, a Hole együttes énekesnőjét és lányuk született, de kapcsolatuk korántsem volt stabilnak és kiegyensúlyozottnak mondható. Mindketten drogot használtak, folyamatosan veszekedtek, 1993-ban egy verekedésbe torkolló vita végén mindkettejüket letartóztatták.

Az együttes 1993-ban emlékezetes Unplugged koncertet adott az MTV zenecsatornán, majd európai turnéra indult. Cobain 1994. március 4-én egy római szállodai szobában részegen túladagolta magának az altatókat és kómába esett, a turnét félbe kellett szakítani. Mentális állapota tovább rosszabbodott, és hazatérve megpróbálkozott az elvonókúrával. A kezelést nem csinálta végig, a klinikáról április 1-jén távozott, hollétéről napokig nem tudtak. Holttestét csak 1994. április 8-án fedezték fel seattle-i otthonának egyik melléképületében, a hivatalos vizsgálat szerint április 5-én lényegében halálos mennyiségű heroint adott be magának,

majd lőfegyverével fejbe lőtte magát.

 

 

bbc kurt cobain évforduló dokumentumfilm
Kapcsolódó cikkek