Extra

Már az első útján lerobbant a Roxfort Expressz, a Harry Potter-filmek híres gőzöse

Útjára indult az idei szezonban a Jacobite Expressz, de már az első útján meghibásodott. A Harry Potter-filmekből híressé vált gőzmozdony (a filmek és könyvek magyar fordításában Roxfort Expressz volt a neve) hétfőn hibásodott meg, végül egy dízelmotoros vonatnak kellett elvontatni.

Szezonnyitó útján lerobbant a Roxfort Expressz, a Harry Potter-történetek híres gőzmozdonya. A vonat eredeti neve Jacobite Expressz és a Skót-felföldön, több mint 135 kilométer hosszú távon szállítja az utasokat.

Harry Potter Train, Jacobite Express, Glenfinnan Viaduct, Scotland, UK
Már az első útján lerobbant a Roxfort Expressz, a Harry Potter-filmek híres gőzöse / Fotó: AFP

A vasútvonalat üzemeltető West Coast Railways (WCR) közleményében tudatta, hogy a meghibásodást a rossz időjárási körülmények okozták – írta meg a Sky News. A Roxfort Expressz személyzete igyekezett elhárítani a hibát, de ez nem sikerült. Végül egy dízelmotoros mozdonyt küldtek utána, ami elvontatta a lerobbant vonatot. Az üzemzavar miatt a vasúti közlekedés leállt Fort William és Mallaig között.

A Roxfort Expressz Glenfinnan állomásnál robbant le.

A hétfői üzemzavart keddre sikerült elhárítani, a vonatközlekedés újraindult a ScotRail vonalon. A WCR elnézést kért az utasaitól és mindenkit biztosított a kártérítésről.

Dagad a Rowling-botrány: az írónőt nem érdeklik a bocsánatkérések

Az írónő a közösségi médiában adott hangot sértettségének. J. K. Rowling szerint a Harry Potter filmek színészei kihasználják népszerűségüket és hitegetik a transzközösséget.

Lehetséges, hogy végleg elbúcsúzhatunk Harry Potter-filmekből híressé vált vonattól

A vonat közlekedését múlt hónapban felfüggesztették a hatóságok, biztonsági okokra hivatkozva, azonban ezen a héten hétfőn újra elindulhattak a járatok. Ezzel együtt a WCR továbbra is vár a Vasúti és Közúti Hivatal végső döntésére. A több mint 30 éve közlekedő Roxfort Expressz már nem felel meg az aktuális szabályozásnak, de turisztikai értéke miatt eddig mentességet kapott ezen előírások alól. A műemléki kocsikkal közlekedő vonat mentességét a WCR próbálja megújítani, illetve a hatóság döntéséig ideiglenes engedéllyel üzemelhet.

A Roxfort Expressz vagonjai úgynevezett „csuklós ajtókkal” vannak felszerelve, amikkel hivatalosan nem lehetne a fő vasúti útvonalakon közlekedni. Az üzemeltető ellenáll az átalakításnak, mivel attól tartanak, hogy azzal a vonat veszítene turisztikai értékéből.

A Fort William és Mallaig között közlekedő Jacobita Expressz fő látványossága a Glenfinnan-viadukt. A vonat ugyan Roxfort Expresszként vált világhírűvé, a valóságban csak egy filmben, a Harry Potter és a titkok kamrájában volt látható.

 

Harry Potter Roxfort Expressz West Coast Railways vonat
Kapcsolódó cikkek