Extra

Egy éve indult utolsó útjára Suhajda Szilárd

Napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2023. május 23-án indult el a Mount Everest csúcsának meghódítására Suhajda Szilárd hegymászó.

Csúcshódításnak indult, tragédia lett a vége, mely az egész országot és a nemzetközi hegymászó társadalmat megbolygatta. Suhajda Szilárd hegymászó nem élte túl a Mount Everestre indított expedíciót.

Suhajda Szilárd
hegymászó
Suhajda Szilárd egyik csúcstámadásakor / Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Csütörtökön van az évfordulója annak, hogy csúcstámadásra indult Suhajda Szilárd, hogy hetedik magyarként, oxigénpalack használata nélkül pedig első magyarként meghódítsa a világ legmagasabb pontját, a Mount Everestet.

A sportemberrel azonban elveszett a kapcsolat, onnantól kezdve mindenki várta a híreket a magyar hegymászóról, és várta a csodát. Néhány nappal később kiderült, hogy ez nem fog bekövetkezni, miután a világklasszis serpákból álló mentőcsapatnak nem sikerült megtalálnia, a rendkívül rossz időjárás miatt feladták a keresést, és visszaindultak, hiszen a 8000 méter fölött jelenleg tapasztalható körülményeket ennyi időn keresztül nem lehet túlélni.

Ő látta utoljára Suhajda Szilárdot

Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapatának tagjaként május 24-én reggel fél nyolckor tért vissza az Everest csúcsáról, amikor találkozott egy hegymászóval, aki a hegyoldalon ült, a hóban – írja az Explorersweb. Ferrer lefotózta a magányosan üldögélő mászót, majd szóba elegyedett vele.

20220929 hegymászás Suhajda Szilárd hegymászó
Fotó: Dömötör Csaba
Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar hegymászó / Fotó: Dömötör Csaba / Mediaworks

Megkérdezte, hogy milyen messze van még az Erkély (8400 méter), de közben eléggé fáradtnak tűnt, amiből én rosszul arra következtettem, hogy közli a csapatával a helyzetét, és esetleg visszafordul

– mondta Ben Ferrer, hozzátéve, az alaptáborban már beszélgettek egymással. A férfinak ezután Suhajda röviden annyit mondott, hogy rendben van, majd lassan felállt, és továbbindult.

Ferrer szerint egyébként az volt az év legalkalmasabb napja a csúcsmászásra:

  • a meleg hőmérséklet mellett kevesen tartózkodtak fent,
  • a szél se fújt, 
  • és viharfelhőket sem igen lehetett látni az égen.

Hat órával a találkozást követően Suhajda Szilárdot már az Erkély fölött látta Elia Saikaly, aki ugyan megpróbált kommunikálni vele, de már nem tudott. 

Hiába szólítottam meg, nem válaszolt. Nagyon eltökéltnek tűnt, lassan, de biztosan haladt felfelé. Látszott rajta, hogy kemény fából faragták

– mondta Saikaly. 

A két szemtanú ezzel gyakorlatilag megcáfolta a magyar hegymászó halálának legelterjedtebb teóriáját: korábban ugyanis arról lehetett hallani, hogy sokan voltak a Mount Everesten, Suhajda pedig dugóba került, ami hátráltatta a csúcskísérletben. Ráadásul ezek alapján az időjárás is kifejezetten kedvező volt aznap, amikor eltűnt.

A legmagasabbra jutott magyar palack nélkül

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt: 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda a legmagasabbra jutott honfitársunk palack és serpák nélkül.

Suhajda Szilárdot az egész hegymászóvilág gyászolta

A magyar hegymászótól az őt követő rengeteg magyar sportrajongó mellett az egész hegymászóvilág búcsúzott.

A világ ma elvesztett egy rettenthetetlen lelket. Szomorúan búcsúzunk Suhajda Szilárdtól

– írta róla Facebook-oldalán az Everest Today.

Isten veled, kedves Szilárd. Gyönyörű helyen pihensz most már

– búcsúzott a sporttárstól Price Márton Péter, aki május 14-én oxigénpalack segítségével hatodik magyarként mászta meg az Everestet, így a hegyen útközben találkoztak Suhajdával.

Szilárd már az égi csúcsokon. Nincsenek szavak…

– írta a bejegyzéshez Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs vezetője, Suhajda Szilárd egyik legjobb barátja.

Suhajda Szilárd felesége szívszorító dolgokat árult el a hegymászó tragédiájáról

Legindi Tímea férje halála óta először állt kamerák elé. Suhajda Szilárd 2023 májusában a Mount Everest megmászása közben vesztette életét.

 

 

 

Mount Everesten hegymászó tragédia Suhajda Szilárd
Kapcsolódó cikkek