Mi a megbízási szerződés?

A megbízási szerződés alapvetően egy írásbeli megállapodás arról, hogy a megbízott elvégzi a megbízó által számára kijelölt feladatot. Rendkívül hasznosnak bizonyul, ha alkalmi munkavégzése van szükség.

PR cikk kép
Fotó: szerzi.hu

Miben különbözik hasonló szerződésektől?

A megbízás és a meghatalmazás közt jelentős különbség, hogy az előbbi kötelezettéggel is jár a megbízott felé, míg az utóbbi „csak” feljogosítja a meghatalmazó nevében történő eljárásra a meghatalmazottat. Konkrétan gondossági kötelemmel terheli, melynek eredményeképp a megnevezett feladat elvégzésére köteles, a megbízási díj ellenében. Viszont nem garantál eredményt. Arra egy másik dokumentumtípus, a vállalkozási szerződés alkalmas, mert az nem a feladat elvégzésére, hanem a várt eredmény produkálására kötelezi a vállalkozót.

Mikor jöhet jól?

Ha nem akarunk munkaviszonyt létesíteni, vagy az adott feladat elvégzése után a megbízóval való együttműködés körülményeit mérlegelni szeretnénk. Ha alkalmi munka jellegű feladatot végzünk, amelynek elvégzése nem ismétlődő, vagy ha alvállalkozóként több cégnek is dolgoznánk.

PR cikk kép
Fotó: szerzi.hu

Mit tartalmazzon a megbízási szerződés?

A megbízás tárgyát, amely meghatározza a szerződés célját.

A megbízó és a megbízott azonosításához szükséges adatokat, hitelesítéshez szükséges aláírásokat.

A megbízás időtartamát legyen az határozott vagy határozatlan idejű feltétlenül szükséges jelölnünk.

A megbízás díját, mivel – ahogy korábban jeleztük – a megbízott az elvégzett munkát garantálja, nem az eredményt. Ennél fogva akkor is jogosult a megbízási díjra, ha a megbízó számára eredményt nem hozott.

Jogok és kötelezettségek is rögzítésre kerülnek ezek a szerződő felekre vonatkozó szabályok, vállalások. A megbízott vállalja, hogy legjobb tudása szerint látja el a rábízott feladatot, a megbízó pedig reális elvárásokat támaszt felé.

A szerződés megszüntetésének feltételei között szerepel a lejárati idő előtti megszüntetés menete. Ebben az esetben is kötelezhető a megbízó a megbízási díj egészben, vagy részbeni kifizetésére. Ennek egyértelművé tételéhez meg kell határozni, milyen okok vezethetnek a szerződés lejárati idő előtti megszűnéséhez, megszűntetéséhez.

Szerződésszegés esetére is érdemes kitérni a megbízási szerződésben. Itt tisztázhatjuk milyen szankció vár a szerződő felekre szerződésszegés esetén.

PR cikk kép
Fotó: szerzi.hu

Okos megbízási szerződés

Hogyha új szerződésre van szükségünk, megbízási szerződés minta használata helyett célszerű egy szerződésgenerátorral készített okosdokumentumot választanunk. A Szerzi megbízási szerződés okosdokumentuma 8 perc alatt kitölthető, és a fenti lista minden elemét észben tartja Ön helyett. Továbbá lehetővé teszi, hogy a megbízó és a megbízott közösen szerkessze azt, ezzel is biztosítva, hogy a véglegesítés előtt a dokumentum minden szerződő fél igényeinek megfeleljen.

PR cikk kép
Fotó: szerzi.hu