Hirdetés

Az innováció a kulcs a fenntarthatósághoz (x)

A visszaesés mindig a kockázatosabb iparágaknál jelentkezik először – mesélte a Világgazdaságnak Márton István, az MVM technológiai és innovációs vezetője. A szakértő a Figyelő és a Világgazdaság évadnyitó innovációs konferenciáján beszámolt arról is, hogy az MVM Edison startupverseny jócskán megváltozott az elmúlt évekhez képest.

Az elmúlt években sikersztori sikersztorit követett a magyar startupvilágban, azonban mintha az elmúlt időszakban kicsit megcsappant volna a lelkesedés. Ha ez így van, mi történt?

Ez valóban így van, az elmúlt évek felemelkedése után volt egy visszaesés mostanában, ennek egyik oka az elérhető finanszírozási források apadása. A befektetők, akik ezen a piacon eddig megjelentek, más befektetések irányába is elmozdultak, kevesebbet kockáztatnak.

Márton István
MVM
Márton István: a visszaesés mindig a kockázatosabb iparágaknál jelentkezik először / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ez a világpiaci helyzetnek köszönhető?

Ne felejtsük el, hogy nem is olyan régen volt egy világjárvány, és jelenleg is két helyszínen dúl olyan háború, melyeknek világpiaci következményei is vannak. A visszaesés mindig a kockázatosabb iparágaknál jelentkezik először. A korai fázisú startupok esetében azért viszonylag nagy kockázatról beszélünk, így talán nem is meglepő a visszaesés. Ez az időszak egy igazi erőmérő lehet a startupok számára. Akik most befektetéshez jutnak, azok nagy valószínűséggel minőségibb, jobb megoldást, jobb üzleti lehetőséget biztosító csapatok lesznek.

Mi az MVM mint nagyvállalat szerepe az innováció támogatásában, az innovatív ötletek felkarolásában?

Széles spektrumon mozgunk, a startupokkal való együttműködés mellett fókuszálunk a munkavállalói ötletek felkarolására és a belső innovációkra is. Sok kihívást látunk az elkövetkezendő években, ezeknek figyelembevételével alakítottuk ki az MVM csoport új stratégiáját. Látva azt, ahogy a piaci viszonyok alakulnak az energetikai iparágban, ahogy nő az energiaigény, emellett ahogy az ESG-elvárások egyre inkább megjelennek, és meg is kell felelnünk nekik, ezek a kihívások egyre nagyobbak lehetnek. Ezek megoldását fenntartható módon kell megtennünk, ebben pedig az innováció tud választ adni, ennek segítségével lehet megoldást találni. Továbbra is fontos, hogy a cégcsoport kihívásainak megoldásába hatékonyan bevonjuk azokat az innovatív csapatokat, cégeket, startupokat, amelyekkel folyamatosan jobb termékeket és szolgáltatásokat nyújthatunk ügyfeleinknek.

Emellett a csoportnál dolgozó, 19 ezernél is több munkavállaló rengeteg potenciális lehetőség a jobbnál jobb ötletekre, és itt már nemcsak szigorúan az energetikára gondolok, hanem akár a mindennapi vállalati működésre is.

Mire fókuszálnak ebben az évben?

Idén indítottuk el a nyolcadik MVM Edisont, amely immár inkább egy nagyvállalati inkubációs program. Az Edison kiemelten sokat változott az előző évekhez képest, így már önmagában komoly figyelmet kap a folyamataink szempontjából. A startupokat már nem egy nyolchetes program során készítjük fel egy klasszikus startup pitchre. A program gyakorlatilag féléves közös fejlesztést jelent, melynek eredményeként közös innovációkat hozunk létre, így a figyelem elsődlegesen a terméken, a szolgáltatáson van, és kevésbé a startupbefektetésen. Ez egy más megközelítés, mint a korábbi években volt.

Az űripart és a hadiipart is átformálhatja a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia jogi szabályozása és az űripar volt a Figyelő és a Világgazdaság által szervezett Évadnyitó Innovációs Konferencia harmadik, záró szekciójának fő témája.

 

 

startup mvm edison innováció fenntarthatóság MVM
Kapcsolódó cikkek