Hírek

Orosz–ukrán háború 358. nap – friss hírek

A TASZSZ orosz hírügynökség közölte a hírt, olyan dokumentumokra hivatkozva, amelyeket állítólag az orosz nemzeti gárda talált Luhanszkban.

Az ukrajnai Luhanszk régió oroszok által megszállt részén az Orosz Nemzeti Gárda olyan dokumentumokra bukkant, amelyek bizonyítják, hogy az Egyesült Államok részt vett Kelet-Ukrajna destabilizálásában – írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

Traces of war in Kherson Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A nemzeti gárda azt állítja, hogy a dokumentumok szerint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége érintett az ügyben.

A nemzeti gárda kommandósai bizonyítékot találtak az Egyesült Államok nemzetközi szervezeteinek munkájára a kelet-ukrajnai régió politikai helyzetének destabilizálásában

– áll a fegyveres erő közleményében. Mint írják, a USAID 2014–2022 között tevékenykedett a térségben. A bizonyítékokról részleteket nem közölt a TASZSZ.

Mint arról tegnap a Világgazdaság is beszámolt, interjút adott a Berliner Zeitungnak Seymour Hersh. A Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró azzal került a figyelem középpontjába, hogy megírta, milyen titkos amerikai–norvég összejátszás vezethetett az Északi Áramlat 1. és 2. elleni támadáshoz tavaly szeptember végén.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) friss jelentése szerint február 21-én az orosz elnök, Vlagyimir Putyin beszédet fog tartani az orosz szövetségi közgyűlés előtt. A háború következő fejezetét az fogja meghatározni, hogy Putyin mit mond. Az ISW szerint nem valószínű, hogy a jelenlegi helyzetben az elnök a háború eszkalációját célzó intézkedéseket vezetne be, vagy újabb mozgósítási programot indítana. Ez a beszéd egy évente hagyományosan megtartott esemény, nem rendkívüli felszólalásról van szó.

Az előző napi híreket itt olvashatja: Orosz–ukrán háború 357. nap – friss hírek

 

20:43

Megroppantja az orosz és az ukrán gazdaságot a háború

Napokon belül második évébe lép a háború, s egyre nyilvánvalóbb, hogy az ezzel járó költségek mindkét fél számára elviselhetetlenekké válnak. Tény, hogy a háború mindkét ország gazdaságát megnyomorítja. Elemzésünket itt olvashatja.

19:53

Az uniós polgárok többsége ukrán győzelmet vár

A reprezentatív, 13 300 uniós állampolgár megkérdezésével végzett kutatást decemberben készítették, a megkérdezett uniós állampolgárok többsége ukrán győzelmet vár.
 

18:59

A Bahmut környéki összes magaslat orosz kézre került

Az orosz erők az összes fontos magaslatot elfoglalták az ostromlott Artemivszk (Bahmut) város körül - jelentette ki Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója csütörtökön a Szolovjov Live médiacsatornán. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve további hadisikerekről számolt be.

18:42

Felmondta az orosz parlament az Európa Tanács nemzetközi szerződéseit

Felmondta az orosz parlament alsóháza csütörtökön Oroszországnak az Európa Tanáccsal (ET) kötött mind a 21 nemzetközi szerződését. Az elfogadott jogszabály értelmében Oroszország tagságának megszűnése miatt az Európa Tanácsban március 16-tól összesen 21 nemzetközi szerződés fogja hatályát veszteni Moszkva viszonylatában. 

17:48

Özönlenek Dubajba az oroszok, az olajflotta után megérkezhet Abramovics is

Nem tud elszakadni a volt Chelsea-tulajdonos Roman Abramovicstól a Beckham házaspár. Nyugat-Londonban egyszer már egymás közelében volt házuk, a volt futballsztár családja aztán a látványos, pálma alakúra formázott Palm Jumeirah lakónegyedben szerzett hét hálószobás otthont, és az orosz milliárdos a hírek szerint most szintén ugyanitt keres házat magának. 

A Betterhomes ingatlanügynökség szerint Dubajban az oroszok váltak a legnagyobb külföldi vásárlóvá: tavaly a tranzakciók 15 százaléka hozzájuk kötődött.


 

17:07

Csökken az amerikaiak lelkesedése

Azonban a többség még mindig úgy gondolja, fontos Kijev támogatása, Joe Bidenben viszont kevesen bíznak.

16:35

Az Europai Parlament vadászgépeket adna Ukrajnának

Az Európai Parlament szerint Ukrajnának vissza kell szereznie teljes ellenőrzését a nemzetközileg elismert területének egésze felett.

15:54

Danyilov: az ukrán erők készen állnak a február végi orosz offenzívára

Oroszország egy újabb nagyszabású rakétatámadást készít elő Ukrajna ellen, amelyet február 23-24-én hajthatnak végre – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács (RNBO) titkára csütörtökön egy tévéműsorban.

15:43

Elérték céljukat az orosz olajra irányuló korlátozások

Legalábbis a Nemzetközi Energiaügynökség így látja, hiszen az orosz olaj eljut a világpiacra, de Moszkva bevételei mégis csökkennek. A szervezet olajipari és -piaci vezetője szerint az orosz termelés és export azért maradhatott fenn ilyen magas szinten, mert az ország képes volt a korábban Európában eladott olajnak új piacokat találni Ázsiában.

 

14:02

Zelenszkij szerint Ukrajna támogatása Norvégiának is előnyös

Norvégia az eddigi legnagyobb Ukrajnának szánt segélycsomagról döntött. A támogatás értéke 7 milliárd dollár, amit 5 év alatt folyósít Ukrajna számára. Az idei évre jutó összeg fele katonai támogatás, a másik fele pedig humanitárius segély. Zelenszkij ukrán elnök szerint ez egy kölcsönösen hasznos üzlet a két ország számra.

13:23

Lukasenka elárulta, milyen esetben lépnek be a fehéroroszok a háborúba

Külső támadás esetén a válaszlépés a legsúlyosabb lesz. A fehérorosz elnök pénteken Putyinnal találkozik.

12:06

Végleg otthagyja Oroszországot az IKEA, eladja a gyárait is

Az IKEA már bezárta áruházait, most oroszországi gyárait adja el két helyi vállalatnak. Moszkva már rábólintott az ügyletre, melynek anyagi részletei nem ismertek.

11:00

Bunkerekbe dugnák az energetikai infrastruktúra egy részét az ukránok

Elrejtené a föld alá energetikai infrastruktúráját Ukrajna, a terv hátránya, hogy ennek a költsége nagyon magas.

 

10:59

Az EU megnyerte az első csatát az oroszokkal vívott energiaháborúban

10:16

Oroszország újabb rakétákkal reagált a NATO-támogatás hírére

Miután a NATO további támogatásáról biztosította Ukrajnát, Oroszország ismét rakétákat lőtt az ország több részére. Egy rakéta a nyugati Lviv városba csapódott. Ukrajna további katonai támogatást kér a nyugati szövetségesektől, mivel egy mindent elsöprő offenzíva kezdetétől tart a háború évfordulója alkalmából. Az ország déli részén az ukránok nyolc rakétát lőttek le, amelyeket egy fekete-tengeri orosz hadihajóról indítottak. Ukrajna északi, nyugati és középső részén több rakéta becsapódott. Lvivben kigyulladt egy ipari létesítmény, miután találat érte. Lviv megye kormányzója, Makszim Kozickij elmondta, hogy sikerült megfékezni a lángokat.

 

10:01

Kijevbe utazott az izraeli külügyminiszter

09:54

A britek szerint Oroszország kimerülőben van, nincs ereje elindítani a tavaszi offenzívát

Az Egyesült Királyság védelmi minisztere szerint Oroszország elpocsékolta a katonai erőforrásait a kelet-ukrajnai front áttörésénél. Ben Wallace arról beszélt egy interjúban, hogy Moszkva feleslegesen sok áldozatot vállalt, sikertelenül, miközben a nyugati szankciók és a szakemberhiány miatt nem tudja megfelelő sebességgel pótolni az elvesztett fegyvereket. A hírek szerint Moszkva vásárlásokkal pótolhatja az ipari hiányosságait.

orosz ukrán háború bombázás térkép
Kapcsolódó cikkek