Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnök bejelentette a kormány lemondását. A kabinet 18 hónapig volt hatalmon Európa egyik legszegényebb, 2,5 milliós országában, a kormányzását gazdasági problémák, magas és a szomszédos Ukrajna elleni orosz invázió hatásai nehezítették.

Fotó: AFP

„Hiszek a moldovai emberekben. Hiszek Moldovában. Hiszem, hogy képesek leszünk túljutni minden nehézségen és kihíváson” – mondta rövid tájékoztatóján a Cselekvés és Szolidaritás Pártját (PAS) képviselő miniszterelnök.

Az ország helyzetét nehezítette, hogy az ukrán energetikai hálózatot ért orosz támadások következtében gyakoriak voltak az áramkimaradások, és Európa nagy részéhez hasonlóan Moldova is az orosz gáztól függött. Az emelkedő árak, különösen az orosz gáz drágulása miatt tüntetések robbantak ki, amelyeket Chisinau a kormány destabilizálására irányuló moszkvai kampány részének nevezett.

Az Európa-párti PAS a korrupció felszámolásának ígéretével nyerte meg a 2021. augusztusi választásokat, és tavaly az tagjelöltje lett, ami a Reuters szerint komoly diplomáciai sikert jelentett Maia Sandu államfő számára.

Moldova lakossága sem a NATO-hoz, sem Romániához nem szeretne csatlakozni

Maia Sandu elnök januárban lengette be a NATO-csatlakozás lehetőségét. A moldovai lakosok csaknem 55 százaléka nem ért egyet vele.