Hírek

Meglett az eredménye a kánikulának: hétfőn mérték a legnagyobb áramfogyasztást

Jellemzően a nyári kánikulában a klímaberendezések használata pörgeti a fogyasztást.

Hétfőn regisztráltak az idén nyári áramfogyasztási csúcsot, de a két évvel ezelőtt mért rekordot a rendkívül meleg időjárás ellenére sem haladta meg az ország áramfogyasztása – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. A tájékoztatás szerint 

a rendszerterhelés csúcsértéke 6626 megawatt volt hétfőn, a 19,30 és 19,45 óra közötti negyedórában. 

Electricity,Pylon,Under,Star,Trails
Fotó: Shutterstock

A magyarországi áramfogyasztás az eddigi abszolút nyári rekordot 2021. június 24-én érte el, azon a napon 6940 megawattos rendszerterhelést mértek. 

Továbbra is jellemző ugyanakkor, hogy 

a téli áramfogyasztás nagyobb a nyárinál, a történelmi rekordot 2022. január 25-én regisztrálta a rendszerirányító, akkor 7396 megawatt volt a rendszerterhelés. Ezen a nyáron a második legnagyobb csúcsértéket augusztus 22-én, a harmadikat pedig augusztus 23-án regisztrálta a Mavir. 

A kánikulában jellemzően a klímaberendezések használata, valamint az ipar pörgeti a fogyasztást; az ipar inkább július első feléig, majd a nyári szabadságok megkezdése miatt kevésbé dominál. Augusztus végén, a szabadságok után az ipari fogyasztás ismét emelkedik, de olyankor általában már nem szokott kánikula lenni, ebben kivétel az idei nyár – közölte a rendszerirányító.

A Mavir jelezte azt is, hogy a tavaly kialakult és jelenleg is tartó háborús, valamint energiaválság-helyzet miatt a villamosenergia-fogyasztás jelentősen visszaesett az országos adatok alapján, ami megközelítőleg 8 százalékkal kisebb felhasználást jelent az eddigi éves adatokhoz viszonyítva. A csökkenés különböző mértékben ugyan, de az ipari és a háztartási felhasználásra is igaz.  

A napi és az idei szezonrekord is megdőlt vasárnap, Dévaványán 39,5 Celsius-fokot mértek a meteorológusok. Az augusztus 27-ére vonatkozó eddigi rekord 39,3 Celsius-fok volt, ezt 1950-ben Csongrádon mérték. Közölték azt is, hogy az idei szezonrekord eddig 39,1 fok volt, amit július 17-én mértek Hódmezővásárhelyen.

Nagy viharral érkezett a felfrissülés – kedden a keleti országrészt is eléri a hidegfront

Már csak egészen északkeleten, a Nyírségben marad a kánikula, de már ott is mérséklődik a nagy meleg.

 

villamosenergia áramfogyasztás nyár
Kapcsolódó cikkek