Tovább folytatódik a kutatás a túlélők után a földrengés sújtotta Marokkóban, több mint két nappal a legalább 2100 halálos áldozatot követelő katasztrófa után. A mentéshez spanyol és brit mentőalakulatok is csatlakoztak.

A legalább 1900 óta legerősebb, Marrakestől 72 kilométerre kitörő, 6,8-es erősségű földrengés után sokan a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, miután otthonuk lakhatatlanná vált. Az állami televízió vasárnapi tudósítása szerint a halálos áldozatok száma 2122-re emelkedett, és 2421-en megsérültek.

Volunteers dig in the rubble of collapsed houses in the village of Imi N'Tala near Amizmiz in central Morocco after the deadly 6.8-magnitude September 8 earthquake, on September 10, 2023. Using heavy equipment and even their bare hands, rescuers in Morocco on September 10 stepped up efforts to find survivors of a devastating earthquake that killed more than 2,100 people and flattened villages. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Fotó: Fadel Senna

A földrengés Marokkó kulturális örökségében is súlyos károkat okozott, így megrongálódott a világörökség részének számító marrakesi óváros, de megsérült a 12. századi, a földrengés epicentrumához közelebbi, történelmi szempontból is jelentős Tinmel-mecset is.

A fedél és ellátás nélkül maradt túlélők a marokkói kormány lassú reakcióját kritizálták – írja a Reuters. Azóta már a hadsereg is segíti a mentést, és igyekszik ivóvizet, élelmet, sátrakat és takarókat szétosztani az érintettek között.

Az állami televízió vasárnap arról számolt be, hogy a kormány elfogadhat más országoktól is segítséget, és segíti a koordinációt is, ha szükséges. 

Kutyákkal ellátott kutatócsoportokat küldött Nagy-Britannia és Spanyolország, míg Katar közölte, hogy ők is útnak indítottak egy mentőcsapatot az országba.

Többek között Franciaország is segítséget ajánlott, ám közölték, a hivatalos kérés még várat magára. VI. Mohamed marokkói király Spanyolországnak, Nagy-Britanniának, Katarnak és az Egyesült Arab Emírségeknek mondott köszönetet vasárnap. Marokkó vizsgálja a felajánlott segítségeket és fontosságukat, mielőtt döntene az elfogadásukról – tette hozzá.

Mivel számos épület téglákból vagy vályogból készült, könnyen összeomlottak, így a mostani az 1960-as, 12 ezer áldozatot követelő földrengés óta a leghalálosabb az észak-afrikai országban.