Több száz önkéntes ásóval és kéziszitával állt neki a galíciai spanyol partok megtisztításának hétfőn, miután a hullámok a környezetre káros anyagot, műanyag pellet millióit sodortak ki az óceánból.

műanyag pellet
Volunteers sift through sand to collect microplastics on Laida beach in the Spanish Basque village of Ibarrangelu  on June 8, 2019 as part of a cleanup campaign to mark World Oceans Day. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
A helyiek és aktivisták műanyag pelletet keresnek a homokos spanyol parton.
Ander Gillenea / AFP (illusztráció)

 

Mi a műanyag pellet?

A műanyag pellet olyan magas nyomáson préselt néhány milliméteres vagy centiméteres anyag, amelyből később különböző használati tárgyakat, például PET-palackot vagy zacskót gyártanak.

Maria Jesus Montero miniszterelnök-helyettes szerint

a kormány súlyos környezeti hatásoktól tart, és még nem tudja, hogy az eset hogyan hat a halászatra.

Hogyan került ez a szennyezés a spanyol partokra?

December 20-án a Toconao szállítóhajóról műanyag pellet került tonnaszámra az Észak-Atlanti-óceánba, amikor Portugália közelében a Maersk logisztikai cég egyik bérelt hajójáról legalább egy konténer a vízbe eset.

Az Ecologistas en Accion környezetvédő csoport elítélte a regionális kormány többhetes tétlenségét, és feljelentést tesz a Toucan Maritime, a hajó holland tulajdonosa ellen. Galícia regionális vezetője, Alfonso Rueda ugyanakkor arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a központi kormány már több mint két hete tudott az óceánba került pelletről, de őket csak január 4-én tájékoztatta – számolt be a Reuters.