A norvég olajipari vállalatok két nap után újraindították a helikopteres járatokat a tengeri olaj- és gázmezőkre az ország nyugati partjainál történt szerdai halálos baleset után. 

Újraindult az olajmunkások helikopteres szállítása a norvég partoknál.
Platforms producing oil stand in the North Sea over the Johan Sverdrup oil field where Norway’s Equinor is producing around 350,000 barrels per day, during a media visit to the area some 140 kilometres west of the town of Stavanger, Norway, on December 3, 2019. Norway's King Harald will formally inaugurate the field in January 2020, but production began back in early October 2019 and 350,000 barrels are already being pumped up per day. Fifty years after the Scandinavian country first struck black gold, the field holds the promise of another half-century of oil business, despite growing opposition to fossil fuels. (Photo by Tom LITTLE / AFP)
Újraindult az olajmunkások helikopteres szállítása a norvég partoknál.
Fotó: Tom Little / AFP

A helikopterforgalmat csütörtökön leállították az olaj- és gázfúró tornyokhoz, miután egy balesetben egy ember meghalt és öten megsérültek. A Sikorsky S-92A típusú helikopter személyzetének egyik sérült tagja pénteken továbbra is súlyos, bár stabil állapotban volt, két másik személyt még mindig könnyebb sérülésekkel kezeltek, míg a maradék kettőt már hazaengedték.

Kjetil Hove, az Equinor energiavállalat ügyvezetője pénteken közölte, hogy „semmi jel nem utal arra, hogy a helikopterfogalom biztonsága csökkent volna a norvég kontinentális talapzaton”. A kijelentéssel egybevág, hogy az illetékes, repülésbiztonsági hatóság megerősítette a Reutersnek, hogy eddig nem kapott olyan információt, amely miatt a Sikorsky S-92A repülési tilalmát kellene elrendelni.

A baleset okát még pontosan nem tudni, az illetékes norvég hatóság még mindig keresi a roncsokat, amelyek az óceán több száz méteres mélyére süllyedhettek.

A Lockheed Martin amerikai repülőgép- és fegyvergyártó Sikorsky egysége gyártotta helikoptertípus a norvég olajipar munkagépe, amellyel ingáztatják a munkásokat az olajmezőkre.

Az Equinor pénteken azt is közölte, hogy a nagyobb rugalmasság érdekében 15 új helikoptert vásárol a Bell és a Leonardo gyártótól, az első gépek jövőre érkezhetnek.