Ingatlan

Jelentősen drágulnak az újépítésű lakások Kínában

Gyorsult áprilisban az új lakások árának emelkedése Kínában, különösen a kisebb városokban, amelyek esetében a kormány enyhítette a spekulatív kereslet visszaszorítását célzó korlátozásokat. 

A kínai statisztikai hivatal (NBS) szerdán közölt adatai szerint

a hetven legnagyobb városban az új lakások átlagára 0,5 százalékkal nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest, szemben a márciusban mért 0,4 százalékos emelkedéssel. Éves összehasonlításban 4,7 százalékkal drágultak az új lakások, valamelyest kisebb mértékben a márciusi 4,9 százaléknál.

Márciusban 55, áprilisban pedig már 58 városban drágultak az új lakások, jelezve, hogy az áremelkedés széles alapokon nyugszik, dacára a továbbra is forró kordában tartását célzó intézkedéseknek. Az adatokból az is kitűnik, hogy növekszik a különbség a nagyvárosok ingatlanpiacai között, miután a kínai városfejlesztési politika finomhangolása során a kisebb városokban enyhítettek a korlátozásokon.

Sok vásárló igyekszik a még olcsó árfekvésű városokban ingatlant vásárolni, ahol a városvezetés a laza politikát valamiféle fejlesztési koncepcióval is kombinálta.

Forrás: Pixabay

Elemzők szerint voltak olyan politikai és gazdasági fejlemények is, amelyek ugyancsak a kisebb városok irányába terelték a befektetőket.

Például áprilisban a kínai-észak-koreai határon fekvő, két és fél milliós lélekszámú Tantung városban drágultak legnagyobb mértékben, havi szinten 2 százalékkal az új lakások,

miután a történelmi jelentőségű Korea-közi csúcstalálkozó felvillantotta az esélyt arra, hogy gyorsan javulni fognak Észak-Korea kapcsolatai a külvilággal.

A Dél-kínai tengerben fekvő Hajnan szigeten fejlesztik a nemzetközi szabadkereskedelmi övezetet és kikötőt, ami egyes spekulációk szerint azt a célt szolgálja, hogy vetélytársat teremtsenek a régió pénzügyi és kereskedelmi központjának, Hongkongnak. A szigeten fekvő Szanja és Hajkou városban 1,9 százalékos áremelkedést mértek áprilisban.

Kínában a tavalyi év második felében kezdett el érezhetőbben mérséklődni az ingatlanárak emelkedésének üteme. A hatóságok 2016-tól kezdve több mint száz városban szigorították a lakásvásárlás feltételeit, hogy csökkentsék az eszközbuborék kialakulásának veszélyeit és biztosítsák a gazdaság egyik kulcsfontosságú hajtóereje, az ingatlanpiac „puha landolását”.

Kína lakások ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek