Nem tud elszakadni a volt Chelsea-tulajdonos Roman Abramovicstól a Beckham házaspár. Nyugat-Londonban egyszer már egymás közelében volt házuk, a volt futballsztár családja aztán a látványos, pálma alakúra formázott Palm Jumeirah lakónegyedben szerzett hét hálószobás otthont, és az orosz milliárdos a hírek szerint most szintén ugyanitt keres házat magának. 

Fotó: Karim Sahib

Bár értesülések szerint Roman Abramovics előre tudott a készülődő ukrajnai orosz támadásról, rengeteget bukott a háborún – a többi közt a Chelsea-ből is kiebrudalták –, de azért bőven maradt még mit a tejbe aprítania. A Palm Jumeirah-hoz ez szükségeltetik is, és hozzá hasonlóan Dubajt választja sok orosz gazdag is, hogy kipihenhesse a nyugati szankciókat vagy egyéb hányattatásait.

Nem véletlen, hogy az előrejelzések szerint a gazdagok kedvenc városai közül

idén messze Dubajban emelkedhet a legnagyobbat a luxusingatlanok ára.

Ebben a várakozásban jócskán benne van az ide özönlő oroszok által keltett kereslet. A Betterhomes ingatlanügynökség szerint Dubajban az oroszok váltak a legnagyobb külföldi vásárlóvá: tavaly a tranzakciók 15 százaléka hozzájuk kötődött. A britek 12, az indiaiak 11, az olaszok 7, a franciák 4 százalékot vittek. 

A tranzakciók száma 86 ezerre szökött fel Dubajban, meghaladva a 2009-ben rögzített nyolcvanezres rekordot. Mintegy 208 milliárd dirham (húszezermilliárd forint) értékben adtak el ingatlant, 80 százalékos az emelkedés 2021-hez képest, miközben 11 százalékkal felszöktek az árak.

 

Tamara Getigezheva, a dubaji Mira Estate luxusingatlan-ügynökség vezérigazgatója szerint az ukrajnai háború és az oroszul beszélő személyekre kivetett szankciók hatására sok gazdag menekült el az országból, ahol addig élt, és választotta helyette Dubajt.

Az orosz milliárdosok és vállalkozók rekordszámban özönlenek, és felverik az ingatlanárakat. A legtöbb vásárló kész és vízre néző ingatlant keres

– idézte a brit The Telegraph.

A dubaji dokkokban orosz szupergazdagok jachthjai állnak – például a Putyin elnök barátjaként emlegetett nikkelkirály Vlagyimir Potanyiné, de nem csak a világvándorok szerettek bele Dubajba, hanem az orosz állam is. Nem véletlen, hogy Nyugaton sokan már szankciókat sürgetnek az emírség ellen, ám mindhiába, mivel az olajtermelő ország nemzetközi befolyása méretéhez képest rendkívül nagy.  

Dubaji cégbe dugták az oroszok az olajflottát, Brüsszelben ma írják a szankciókat

Az ukrajnai háború kitörésének évfordulójához közeledve szerdán az Oroszország elleni büntetőintézkedések újabb fordulóját vitatják meg Brüsszelben az uniós tagországok nagykövetei. Be akarnak tömni egy olyan lyukat is, amelyet Moszkva trükkje már tavaly tavasszal ütött a pajzson, de úgy tűnik, csak most került górcső alá.