Nehéz lenne megjósolni, hogy az idén miként alakulnak egy új családi ház felépítésének költségei, de azt már lehet látni, hogy milyen tendenciák befolyásolják a várható kiadások végösszegét – fogalmazott a PlanRadar építőipari szoftverforgalmazó cég magyar nyelvű blogján közétett szakmai áttekintésében. E szerint az idén is nagy lesz a szórás a költségekben és borítékolható a drágulás.

Építkezés a Balatonnál: a telekárak alapvetően befolyásolják a teljes költségvetés nagyságát 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság 

A családi házak felépítésének egy négyzetméterre vetített kivitelezési árában jelentős, kétszeres különbségek is lehetnek 2023-ban. 

Minden attól függ, hogy a leendő háztulajdonosok hol, milyen méretű, jellegű, felszereltségű ingatlant rendelnek meg.

Önálló családi házat a legdrágább a fővárosban építtetni, ahol az idén négyzetméterenként 786 ezer forint körüli kivitelezési költséggel kalkulálhatnak a megrendelők. 

A legolcsóbb az észak-magyarországi régióban építkezni, ott négyzetméterenként 370 ezerből is kijöhet a ház.

Ez az összeg a kivitelezők munkadíját, valamint a burkolatok árát is tartalmazza, viszont nincs benne a telek megszerzésével járó kiadás, ami a helyszíntől függően jelentősen eltérő.

Szabolcsban már pár millió forintért is találhatunk alkalmas területet. Ezzel szemben egy hasonló paraméterekkel büszkélkedő budapesti vagy az agglomerációban lévő telekért három-négyszer ennyit kell fizetni. 

Mennyiből épül fel egy új ház?

Átlagosan az alábbi összegekkel lehet számolni országszerte:

· Családi ház: 600 ezer forint/négyzetméter

· Konténerház: 450 ezer forint/négyzetméter

· Könnyűszerkezetes szerkezetkész ház: 350 ezer forint/négyzetméter

· Könnyűszerkezetes félkész ház: 450 ezer forint/négyzetméter

· Könnyűszerkezetes kulcsrakész ház: 550 ezer forint/négyzetméter

Egyre fontosabb a kiszámíthatóság

Felértékelődik azoknak a megoldásoknak a szerepe, amelyekkel valós időben nyomon követhetjük a kivitelezés fázisait, szükség esetén rugalmasan módosíthatjuk az eredeti terveket. Egy családi ház építésénél is jelentős összegeket, sok időt tudnunk megtakarítani azzal, ha a munkafolyamatokat digitalizáljuk. 

Az építőipari szoftverek segítségével a projektek résztvevői azonnal értesülnek az esetleges módosításokról, új feladatokról, felgyorsul a hibajavítás, javul a hatékonyság. 

Egy komolyabb csúszás ma már egy családi ház építésénél is milliókkal növelheti a kiadásokat, a digitalizáció azonban segít kézben tartani a költségvetést

 – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.