Az idei év második fele már érezhetően jobb lesz, jók a piaci várakozások, még mindenki óvatos – mondta Hunyadi Zsuzsanna, a Prologis Magyarország bérbeadásért és ügyfél-elégedettségért felelős igazgatója.

Hunyadi Zsuzsanna - Bérbeadásért és ügyfélelégedettségért felelős igazgató
Hunyadi Zsuzsanna szerint a jelenlegi stagnálás előre látható volt a piacon.
 Fotó: Prologis

Az elmúlt tíz évben kétszeresére, összességében 3,5 millió négyzetméterre nőtt a Budapest környéki ipari ingatlanok területe, ennek a 19 százaléka tartozik a Prologis tulajdonába és üzemeltetésébe. Vidéken nem készül terjeszkedni a cég, az ottani egyszereplős bázisok miatt nagynak tartja a kitettséget.

A vállalat portfóliója 93 százalékos kihasználtsággal működik, ami kisebb, mint az előző időszakban, amikor 100 százalék körül mozgott. Az üresedési ráta növekedésére számítani lehetett, a 2020–2022 között tapasztalt, a normál évek kétszeresére-háromszorosára nőtt kereslet nem volt tartható.

Már egy éve látszott, hogy a bérlői kereslet csökken, és fokozatosan, de ideiglenesen elfogy majd,

tavaly májustól ugyanis  erős lassítás volt az ügyfelek részéről, átmenetileg minden expanziós igényt lesöpörtek az asztalról, elsősorban a meglévő működési volumenük fenntartására törekedtek.

Beárazták a felújításokat

Az energiaköltségek növekedése közös gondolkodásra és közös beruházásokra motiválja a bérbeadókat és a bérlőket, a beárazott korszerűsítések megnyugtatóan utat mutatnak a megoldás felé.

Mint elhangzott:

  • az ipari ingatlanok energetikai felújítását a bérbeadó és a bérlő közösen finanszírozza egyedi megállapodás alapján és arányban
  • felújított épületek és a vadonatúj épületek közműfogyasztása – használattól függően – mindössze 20 százalékkal tér el.

Már nem kell a bérlőkre terhelni a megtakarítási törekvéseket, ami alapvető változás, a háttérből ugyanis mindenkit szorít az is, hogy 

az áremeléseket már nem nyelik le a bérlők, mert nem tudják továbbhárítani az ügyfelekre,

a teljes ügyféllánc elérte a teljesítőképessége maximumát. Korábban, három éve még az emeléseket egyszerűen vették, megugrották a piaci szereplők.

Prologis
Fotó: Prologis

Nagyon sokat változott az elmúlt 10 évben az ingatlankezelés és -üzemeltetés is, korábban ez alapvetően kvázi láthatatlan tevékenység volt, ma már a bérlői kapcsolatépítés, bérlői igények kielégítése önmagában kevés, 

olyan problémákat is meg kell oldani, amivel sokszor nincsenek is tisztában az érintettek

– emelte ki Gárdonyi Loránd, a Prologis Magyarország ingatlangazdálkodási és ügyfélélmény igazgatója.

Az ipari parkokban a következő évek a felújításokról, a modernizálásról, az ESG-kritériumok telejesíthetőségéről fog szólni – összegezhető az elhangzottakból.

Gárdonyi Lóránd - Ingatlangazdálkodási - és Ügyfélélmény Igazgató
Gárdonyi Loránd. Fotó: Prologis

Túl az ötmillió négyzetméteren

Egy év alatt megduplázódtak, és minden eddigi rekordot megdöntöttek tavaly a külföldi működőtőke-beruházások hazánkban, ami közvetlen hatással volt a hazai ipari és logisztikai ingatlanok piacára: a bérletre szánt összterület tavaly meghaladta az ötmillió négyzetmétert. Jelenleg csaknem 400 ezer négyzetmétert fejlesztenek országszerte, ennek 30 százalékára már előbérleti megállapodást kötöttek – hangzott el egy múlt heti közlekedéslogisztikai konferencián. Miután jócskán bővült a kínálat, továbbra is majdnem 8 százalék körül van az üresedési ráta. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a vidéki helyszínek. A bérleti díjak a prognózisokkal ellentétben csak kismértékben nőttek.