Túlvagyunk a nagy meneten,  július végén kihirdették a felvételi ponthatárokat, akik pedig elsőre esteleg nem jártak sikerrel, a múlt hétig jelentkezhettek a pótfelvételikre. Közben megindult az albérlet- és kollégiumkeresés, az Erasmus+ diákcsereprogramra pedig már február–márciusban jelentkezni kellett, és akadt néhány intézmény, ahol a fennmaradt helyekre lehetett pótpályázni. Ám mindezeken kívül is van élet a magyar oktatásban, hiszen idehaza is létezik számos magániskola, amelyek színes és változó palettát kínálnak – jó sok pénzért.

Little,Child,Doing,Simple,Math,Exercises.,Early,Education,,Counting,Game.
Jóban kell lennie a számokkal annak, aki magániskolába adja a gyermekét.
Fotó: Shutterstock

A vertikum az óvodától a felső-, sőt a felnőttoktatásig terjed, és nagy a szórás a díjakban is.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) közlése szerint a következőképp alakultak a díjak havonta:

  • óvodások: 70–150 ezer forint,
  • általános iskolások: 25–70 ezer forint,
  • középiskolások: 25–75 ezer forint.

És ezek csak a magyar nyelvű oktatási intézmények voltak, hiszen például Nagykovácsiban, az American International Schoolban az általánosra előkészítő ovis korcsoporttól a középiskolásig 4–5 millió között mozgott az éves díj, és nem sokkal maradt el Óbudán a Britsh International School sem a 2,2–5 millió forintos összegeivel – akár tíz, akár tizenkét hónappal osztjuk az éves díjat, az idegen nyelvű intézmények nyerik az árversenyt.

Melyek a legdrágább magán-általánosiskolák?

Az élcsoport tíz év alatt sem változott, az árak viszont nyilván feljebb mentek. 

A legutóbbi tanévet megelőző felméréskor az általános iskolai éveket lefedő intézmények közül alig maradt iskola az egymilliós tandíj alatt, és ehhez jönnek még ilyen-olyan költségek, például beiratkozási díj, étkezés, adott esetben szállítás. Mindenesetre az élmezőny így festett: 

  1. American International School 7,3–8 millió forint
  2. Britsh International School 5,8–6,8 millió forint
  3. Britannica International School 4,3–6 millió forint
  4. Greater Grace 4,4–4,8 millió forint
  5. International School of Debrecen 3,2–3,6 millió forint

Még nem mindenhol elérhető a kezdődő tanév díjtáblázata, ám például 

a listavezető American International Schoolban már 26 700 dollár (9,3 millió forint) a legmagasabb éves tandíj, plusz mindenkinek be kell fizetnie 3000 dollárnyi (nagyjából egymillió forintnyi) hozzájárulást, 

az újoncoknak pedig jelentkezési és regisztrációs díjat is, kétszer 300 dollárt (összesen 210 ezer forintot).

© Katona Tibor
Már a legkisebbeknél is választható alternatív és/vagy idegen nyelvű oktatás.
Fotó: Katona Tibor / Mediaworks

Mindebből gyorsan kiviláglik, hogy a fővárosra koncentrálnak a magániskolák, főleg a nemzetközi oktatást kínáló intézmények, és még ezen belül is világosan körülhatárolható Buda fölénye. Az általános iskoláknál például a II., a XII. és a XI. kerület külföldi iskolái majdnem kiadták az összes többi kerület kínálatát együttvéve. Vidéken a top ötbe egyedül beférő Debrecen mellett Szegeden és Miskolcon akad még nemzetközi magántanulási lehetőség az általános iskolai években.

Hogy teljesítenek a magániskolák?

Egy 2020-as felmérés szerint igen alacsony volt a magánintézményekben tanulók aránya: az óvodásoknál 4, az általános iskolásoknál 3, a középiskolásoknál 17 százalék, és ezt bőven lefedte az ilyen intézmények hányada, ami 11, 6, illetve 21 százalékos. 

Nem túl nagy a reprezentáltságuk a magánközépiskoláknak a HVG minőségi rangsorában sem: a top 100-ba négy fért be, 

az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, az Audi Hungaria Iskolaközpont és a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, méghozzá a 32., a 72., a 83. és a 100. helyen.

A metodika szerint a számos szempont közé tartozik a 10. évfolyamosok kompetenciaméréseinek átlaga szövegértésből és matematikából, a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelvek érettségi átlaga, az emelt szintű érettségi aránya, valamint a hazai és külföldi felsőoktatási intézményekbe bekerülő diákok átlagpontszáma. Ez elég komplex és átfogó, ám vannak magániskolák, amelyek határozottan eltérnek a hagyományos magyar iskolarendszer módszereitől és szokásaitól, am nyilván befolyásolhatja az eredményeiket ilyen összevetésekben.

A hazai zöldoktatáshoz ötletet iskola Bali szigetén.
Fotó: Green School Bali

Ott van például a Prezi alapítója, Halácsy Péter által 2015-ben létrehozott Budapest School, amely 3-tól 19 éves korig kínál oktatást, vagy a Baráth Barna által alapított Real School, amelynek Bali szolgáltatta a filozófiáját, hiszen a mottó szerint a „jövő zöldvezetőit képzik”.

Előbbi nagyjából 150 ezer forintos havi díjjal startolt, az utóbbiban pedig manapság 150–195 ezer forint a havi támogatói díj, attól függően, hogy az óvodától a középiskoláig ívelő vertikum melyik szakaszába és földrajzilag melyik helyszínre jár a diák. 

Mindkét intézményben erős támogatói rendszer működik, a tehetősebbek átvállalnak a többiek díjaiból, 

és az alapítók hangsúlyozzák, mennyire nem a mára és főleg nem a jövőre készít fel a tradicionális magyar iskolarendszer.

Mennyibe kerül a magán-felsőoktatás?

A felső- és felnőttoktatásban ugyancsak megtalálhatók a magánintézmények, noha bizonyos nemzetközi összevetések szerint egyre több magyar egyetem tartozik a világ élvonalához. 

Ugyanezt hirdeti magáról például az egyik legstabilabb hazai magán felsőoktatási intézmény, az 1991-ben alapított International Business School. Itt a hamarosan kezdődő, 2023–2024-es tanévben 6200–12 400 euró (2,4–4,7 millió forint) közötti összegért lehet tanulni, nyilván szaktól függően, a legdrágább oktatásoknak pedig 22 200 euró (8,4 millió forint) a teljes programdíja.