Feltétlenül újszerű volt a mai írásbeli magyar érettségi és nem könnyű, de azért nem is megoldhatatlan – ekként vélekednek a megkérdezett szaktanárok.

Budapest, 2024. május 6.Egy diák a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgán a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2024. május 6-án. MTI/Máthé Zoltán
Megugorható volt az érettségi magyar írásbelije / Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Közép- és emelt szinten is 100 pontot érő feladatsort kellett megoldani 240 perc alatt.

Középszinten két részre oszlottak a teendők. Az elsőben szövegértési-nyelvtani feladatsort, valamint irodalmi műveltségi tesztet kellett megoldani. A második, szövegalkotásról szóló részben pedig két 400-800 szó terjedelmű feladat, egy műelemzés, illetve egy témakifejtő esszé közül lehetett választani.

Az első rész témái közé tartozott:

  • Ady Endre,
  • Antigoné,
  • grammatika,
  • könyvekről szóló szöveg, illetve lyukas szöveg,
  • memoriterek,
  • stílusok.

A második részben Karinthy Frigyes novelláját, Az olasz fagylaltost lehetett elemezni, akik viszont az esszét választották, azok Babits Mihály költészetéről írhattak véleményt.

A szakértői vélemények szerint itt-ott nehéz, de azért megugorható volt az idei magyar érettségi is.

Mindenki tudhatta, hogy változik az érettségi

Laptársunk, a Mandiner által megkérdetett pedagógus, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának egyetemi adjunktusa, Lózsi Tamás szerint a mostani vizsga sem nehezebb, sem könnyebb nem volt, mint a korábbiak – viszont sokban más. Ezt alátámasztja, hogy az idei az első alkalom, amikor azon diákok vizsgáznak, akik már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján tanultak, most pedig a megújult vizsgarendszer szerint érettségiznek.

Ezen változásokra a szakértő példaként hozta, hogy tavaly még a vizsga része volt a gyakorlati szövegalkotás, amit idénre felváltott az irodalmi teszt.

Ez nem érhette meglepetésként a diákokat, régóta tudni, hogy ez lesz a követelményrendszer. Arról lehet vitatkozni, mennyire jó ez a változtatás

– folytatta Lózsi Tamás, aki személy szerint sajnálta a gyakorlati szövegalkotás kikerülését, ugyanakkor az Antigonéról, illetve Ady Endréről úgy vélekedett, hogy a törzsanyag részét képezik.

Holnap a matematika következik / Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Az Eduline oktatási szakhonlap által felkért javítótanár szerint az első szakaszban kapott szöveg nem nehéz és feltűntek a szokásos, kifejezetten a szöveg megértéséhez kapcsolódó feladatok is, viszont a leíró 

grammatikát és egyéb nyelvtani elemeket számon kérő feladatok bonyolultak, sőt, egészen ijesztőek voltak. 

Az elemzés sem volt rossz választás

Szintén újdonság volt a lyukas szöveg kitöltése, amely során egy ismert mű hiányzó részeit kellett behelyettesíteni. Lózsi Tamás erre azt mondta: ez a legkevésbé diákbarát, ugyanakkor olyan szempontból segítő lehet, hogy nem egy mű teljes szövegét kell leírni, csupán néhány jellemző szót kell pótolni, ezért ha korábban megtanulták a verseket, akkor ez megugorható.

Új és itt-ott nehéz, ám nem teljesíthetetlen volt a magyar írásbeli / Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Az adjunktus azzal folytatta, hogy a második szakaszban választható műelemzés vagy esszéírás közül ő talán 

az elemzést választotta volna, mert világos szempontrendszer szerint elkészíthető.

Lózsi Tamás összességében úgy vélte: közepes nehézségű, de jól megoldható írásbeli feladatsort kaptak a most érettségizők.

Az összes vizsga teljes és részletes menetrendje megtekinthető az Oktatási Hivatal honlapján, akárcsak a közép-, illetve emelt szintű feladatlapok és a javítási-értékelési útmutatóik – egy nappal a megírt vizsgák után.

Kedden, azonban holnap a matematika, szerdán a történelem következik.

Nem szólaltak meg a szirénák az érettségi alatt

Az érettségi vizsgák miatt májusban nem a hónap első hétfőjén, hanem a másodikon lesz szirénapróba vármegyénkben – tájékoztatott Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Mint mondta, május 13-án, hétfőn ellenőrzik a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített MoLaRi, azaz Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer, valamint a paksi atomerőmű harminc kilométeres körzetébe telepített LTRR, azaz Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszer szirénáit – derült ki a TEOL cikkéből.

Előbb a MoLaRi rendszer tesztje lesz 11 órakor, majd 13 órakor az LTRR szirénák „morgató”, azaz csökkentett üzemű próbái törik meg a csendet. A „Figyelem, ez próba, figyelem, ez próba” felhívás után egy hat másodpercig tartó mélyről induló, fel, majd lefutó hangjelzést hallhatunk. „A próbának vége, a próbának vége” felhívással zárul a fent említett rendszerek tesztelése.

A lakosságnak a próbákkal kapcsolatban semmiféle teendője nincs.