Tizennégy alapélelmiszer árának a csökkenését elősegítő rendeletet fogadott el pénteki ülésén az árrés ideiglenes korlátozásához folyamodó román kormány. „Ezzel az intézkedéssel a gyakorlatba ültetjük a gazdasági hazafiasság vízióját” – jelentette ki kabinete sajtónyilvános részén Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök, aki szerint a rendelet az élelmiszerárak emelkedésének lefékezésén túlmenően hozzájárul az állampolgárok vásárlóerejének növeléséhez. A balliberális kormány ugyancsak pénteki ülésén 600 millió eurós támogatási csomagot is jóváhagy a feldolgozóüzemekbe beruházó romániai élelmiszeripari vállalatok számára.

 

A tizennégy élelmiszertermékre és termékcsoportra vonatkozó árréskorlátozás – mint arról beszámoltunk – három hónapig lesz érvényben, és ha működik, szükség esetén meghosszabbíthatják. Az augusztustól érvényes intézkedés a termelési, behozatali, forgalmazási és kiskereskedelmi láncban részt vevő valamennyi jogi személyre érvényes, szervezeti formától függetlenül.

A feldolgozók legfeljebb 20 százalékos haszonkulcsot alkalmazhatnak a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló előállítási árhoz képest. Az elosztási lánc az abban részt vevők számától függetlenül legtöbb 5 százalékos árréssel dolgozhat a beszerzési és működési költségekhez képest. Ugyanakkor a kereskedők legfeljebb 20 százalékos haszonkulcsot alkalmazhatnak a beszerzési, illetve a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló árhoz viszonyítva.

Az árréskorlátozás a következő termékekre vonatkozik: 300-500 grammos fehér kenyér, 1,5 százalék zsírtartalmú tehéntej (1 liter), tehéntejből készült sajt, tehéntejből készült, 3,5 százalék zsírtartalmú joghurt, legfeljebb 200 grammos kiszerelésben, 000-s fehér búzaliszt (1 kg), kukoricadara (1 kg), M méretű tyúktojás (10 darabos kiszerelés), napraforgóolaj (1 l), friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség (paradicsom, uborka, vöröshagyma, szárazbab, sárgarépa, kaliforniai paprika, kápia paprika), friss gyümölcs (piros és Golden alma, szilva, görögdinnye, csemegeszőlő), fehér burgonya, cukor (1 kg). A rendelet szankciókat is előír, az előírások be nem tartása esetén 100 ezertől 2 millió lejig (1 lej 74 forint) terjedő bírságot szabhat ki az adóhatóság.

Tiltakoznak a termelők

A kormányzati intézkedést mindenekelőtt a termelők részéről éri bírálat, szerintük ugyanis kénytelenek lesznek önköltségi ár alatt eladni a termékeiket, emiatt pedig súlyos veszteség éri őket. A gazdasági versenytanács is megfogalmazta az aggályait, a versenyhivatal szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a forgalmazók és kiskereskedők – arra hivatkozva, hogy gazdasági kárt okoznak számukra – megtagadják a termékek kiszállítását, így ellátási zavarok keletkezhetnek. Eközben elemzők szerint megtörténhet, hogy a termelők és a kereskedők más termékek drágításával fogják ellentételezni a kötelező árlefaragások miatt elszenvedett profitcsökkenésüket.

Adrian Negrescu gazdasági szakértő úgy nyilatkozott, a kormány nem folytatott előzetes hatástanulmányt, így nehezen lesz képes az élelmiszer-értékesítésre is szakosodott több mint 50 ezer romániai kereskedelmi társaság „körmére nézni”. 

A szupermarketben valószínűleg olcsóbban jutunk majd hozzá a Ciolacu-listán szereplő élelmiszerekhez, minden más termék azonban várhatóan drágul majd. Az üzletláncok ugyanis megpróbálják kompenzálni a kötelező árcsökkentés miatt elszenvedett veszteségüket

 – húzta alá.

Még mindig olcsók az élelmiszerek Romániában

A bukaresti statisztikai hivatal által pénteken közzétett, az Eurostat adataira hivatkozó jelentése szerint 

az tagállamai közül tavaly Romániában regisztrálták a legalacsonyabb árakat az élelmiszerek és nem alkoholos italok esetén.

 Még úgy is, hogy az élelmiszerek jelentős mértékben drágultak az országban az elmúlt év folyamán. A júniusban közölt statisztikai adatok alapján az élelmiszerek 18,73, a nem élelmiszer jellegű termékek 5,15, a szolgáltatások 11,16 százalékkal drágultak az előző év azonos hónapjához képest. A cukor például 58,71 százalékkal került többe 2023 májusában, mint egy évvel korábban, a vaj 32,46, a margarin 31,39, a tojás 29,72, a sajt 28,94, a zöldségek 28,78, a burgonya pedig 25,54 százalékkal drágult az elmúlt 12 hónap során.