Meghökkentő videó került fel a napokban a legnagyobb közösségi médiás felületekre, így a Facebookra és a TikTokra is. Ebben az lászik, hogy egy vásárló az egyik legnagyobb magyar boltlánc üzletében vásárol és különös jelenséget rögzített.

Budapest 2020.01.20.SPAR illusztrációfoto: Kallus György/Világgazdaság
Videó terjed arról, hogy a SPAR zöldség-gyümölcs mérlegei rosszul mérnek. Kiderült, nincs ilyesmiről szó, éppen a vásárlók okoznak kárt a boltnak. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A november elején feltöltött rövid felvétel óriási nézettséget ért el, már kétmilliónál is több megtekintést generált a Facebookon. Azt rögzíti, hogy az egyik magyarországi SPAR üzletben a vásárló egy fürt banánt helyez a bolt hivatalos mérlegére, ami először 0,944 kilogrammos súlyt mutat. Aztán a vásárló eltávolít egy műanyag védőburkolatot a mérleg lapjáról, újra ráhelyez ugyanazt a fürt banánt, a mérés pedig már csak 0,844 kilogrammot ad, vagyis éppen tíz dekával kevesebbet, mint először.

A vásárló értetlenkedve tárja szét a kezét és valóban: a videó összességében azt a hatás kelti, hogy a bolt mérlegei csalnak, a 0,844 kilós banánt 0,944 kilogrammra méri és a műanyag védőburkolat súlyát is a fogyasztóval fizettetik meg.

A bejegyzésre többszáz komment érkezett. Sokak szerint előre kitervelt rablás történik, de a másik tábor szerint a videót készítő vásárló hibázott és nincs tisztában vele, hogyan működik egy bolti mérleg. Mivel a látottak értelemzése igencsak megosztotta nyilvánosságot, ráadásul az egyik verzió biztosan nem igaz, ezért a Világgazdaság megkereste a SPAR Magyarországot, hogy tisztázza a helyzetet.

A cég részéről Maczelka Márk, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője reagált. A válaszából egyértelműen kiderült, hogy a videón látottak valóban csalást rögzítenek, csakhogy egyáltalán nem a bolt részéről, hanem éppen ellenkezőleg. A zöldség-gyümölcs mérlegek ugyanis úgy vannak beállítva (szakszóval: tárázva), hogy azok a műanyagból készült védő lap súlyát is beleszámítva mindig nulla grammról indítsák a mérést. Tehát a felvételen lemért banán valódi súlya tényleg 0,944 kilogramm és nem pedig 0,844 kilogramm. Amennyiben viszont valaki eltávolítja a műanyag védőburkolatot, akkor a mérleg nem nulláról, hanem kvázi mínusz tartományról indul.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy amennyiben a vásárló a védő lapot eltávolítja a termék mérése előtt, akkor a műanyag súlyának mértékéig megkárosít bennünket

– fogalmazott határozottan a SPAR kommunikációs vezetője. Lelepleződött tehát a rejtély, ahogy azt sokan sejtették, nincs manipulálva a mérleg a SPAR boltjaiban. A vásárlói találékonyság viszont minden jel szerint nem kopott ki a hétköznapokból, kérdés, a boltok mennyire lépnek fel keményen a jelenséggel szemben. Egy biztos: nincsenek könnyű helyzetben. A leemelt védőlap mér csak-csak kiszúrható, de azt a trükköt már kifejezeten nehéz lefülelni, amikor valaki a zöldség vagy gyümölcs mérlegelésekor finoman megemeli a terméket, így könnyítve annak tényleges súlyán.

Ember legyen a talpán, aki érti, mit akar a SPAR eladni a vásárlóknak 7599 forintért

A termék vagy termékek megfejtéséhez szótárra lenne szükség, annyira nem egyértelmű a megjelölés.