Közélet

Pintér: A tél előtt tető lesz az iszapkárosultak feje felett

A tél beállta előtt fedél lesz az iszapkatasztrófa károsultjainak feje felett – mondta el Pintér Sándor belügyminiszter mai sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a lakóknak nem kell kapkodniuk az egyéni kártérítés után, a lakók akkor járnak jól, ha a kormány segítségét kérik a kárrendezésben. Mint mondta, jelenleg folynak a vörösiszap sújtotta területen a geológiai és más vizsgálatok, amelyek a kármentesítéssel és a tározó megerősítésével kapcsolatban nyújtanak információt.

Az üggyel kapcsolatos büntetőeljárás során eddig több mint hatszáz tanút hallgattak ki, a nyomozás részleteit Pintér várakozásai szerint hamarosan nyilvánosságra hozza a hatóság.

A kormány elfogadta, hogy a veszélyhelyzetet továbbra is fent kell tartani, mivel a tízes tározó fala továbbra is mozog, ezért az abban található iszap jelenleg is veszélyt jelent a kolontáriakra. Ami az épületkárokat illeti: a tulajdonos kérésére elvégzik a helyreállítást, amennyiben erre lehetőség van. Emellett a lakók dönthetnek a költözés, valamint a készpénzes kártérítés mellett is. A kormány anyagi fedezetet biztosít a szükséges munkálatokra.

Az MTA és a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa ma hozta nyilvánosságra az iszapkatasztrófával kapcsolatos vizsgálatának eredményeit. Eszerint a vörösiszap veszélyes, de nem toxikus, radioaktív anyag nem került a környezetbe, károkat és a sérüléseket a folyadék erősen lúgos kémhatása okozta. Az elöntött területen kívüli régiót környezeti károk nem érték, a porszennyezés mértéke nem haladta és haladja meg a veszélyes mértéket. A talajszennyezés egy jól elhatárolható területet érint.

károsult iszapkatasztrófa MTA Pintér
Kapcsolódó cikkek