Közélet

Líbiai offenzíva: Az USA átadná a vezetést, de nincs kinek

A Spiegel beszámolója szerint az Egyesült Államok napokon belül át szeretné adni az ENSZ-felhatalmazással végrehajtott líbiai támadás vezetését valamelyik partner országnak, de ez egyelőre nem lehetséges.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter megfogalmazása szerint az Egyesült Államok a közeljövőben már nem szeretne ilyen mértékben vezető szerepet betölteni a líbiai csapásokban, ugyanakkor nem valószínű, hogy átadhatja másnak a stafétát. A ugyanis továbbra sem állapodott meg a légtérzárral kapcsolatban, mégpedig Törökország álláspontja miatt. Ankara továbbra sem fogadja el a repülési tilalom kikényszerítésének lehetőségét és azt szeretné elérni, hogy más módszereket vessenek be Líbia ellen.

Név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint a török kormány a lehetséges civil áldozatokra hívta fel a figyelmet és állítólag azonnali tűzszünetet követel a nyugati államok részéről. Ankara teljes mértékben elutasítja a NATO bevetését Líbiában, a miniszterelnök szerint ugyanis akár a szövetség, akár egy-egy állam beavatkozása kontraproduktív lenne.

Törökország a Spiegel szerint ezzel a hozzáállással az arab világbeli helyzetét igyekszik rendezni, hiszen a Kadhafi leszerelését támogató Arab Liga kritizálta a Nyugatot a túl agresszív támadás és a civil áldozatok miatt. A francia katonai vezetés állítása szerint nem tud polgári áldozatokról, de líbiai közlések szerint eddig hatvannégyen vesztették életüket a Hajnal Odüsszeia hadművelet során.

A NATO egyelőre tanácstalan, miközben Henri Guaino, Nicolas Sarkozy elnök vezető tanácsadója ma úgy nyilatkozott: a líbiai offenzíva jó ideig eltarthat. Az észak-atlanti szövetség tehetetlenségét jelzi, hogy Guido Westerwelle német külügyminiszter is hangsúlyozta ma, hogy országának hadereje nem vesz részt a támadásokban, a cél csak a diktátor eltávolítása, Berlin azonban nem akar egy Líbia elleni háborúba sodródni.

offenzíva kadhafi hadsereg Törökország Líbia amerikai
Kapcsolódó cikkek