Közélet

Isten ments a bolgároktól és a románoktól? - Kínos helyzetben az EU

A lengyel EU-elnökség kompromisszumos megoldást próbál kidolgozni a bolgár és a lengyel határnyitást illetően, miután Hollandia közölte: nem fogadja el, hogy a két új tagállamot felvegyék a schengeni övezetbe.

Bulgáriának és Romániának valószínűleg még sokat kell várnia, hogy beléphessen a nyitott határokat jelentő schengeni övezetbe, miután Gerd Leers holland bevándorlásügyi miniszter közölte: országa meg fogja vétózni a két új tagállam schengeni csatlakozását, mivel nem tettek eleget a korrupció csökkentése érdekében.

Ha ez megvalósul, akkor a téma legközelebb csak az október 18-án tartandó uniós csúcson kerül terítékre, de az EurActivnak nyilatkozó diplomaták szerint előfordulhat, hogy Romániának és Bulgáriának 2012 májusáig kell várnia a csatlakozással. A portálnak nyilatkozó informátorok szerint ugyanis biztosra lehet venni, hogy a francia választások lezajlása előtt nem lépnek ez ügyben és Franciaország mellett Finnország és más tagállamok is örültek, hogy Hollandia helyettük emelt szót a bővítés ellen.

De a két jelölt állam sem habozott az ellenakciók kapcsán: Románia betiltotta egy holland virághagyma-szállítmány behozatalát valamilyen rejtélyes baktérium miatt, hangsúlyozva, hogy ennek nincs köze a schengeni ügyhöz. A bolgár külügyminiszter, Nikolaj Mladenov pedig egyenesen közölte, hogy ha a csütörtöki találkozón nem fogadják el csatlakozási kérelmüket, megvétózzák a schengeni rendszer reformját.

A feszült helyzetet Lengyelország próbálja feloldani azzal, hogy kompromisszumos javaslatot dolgoz ki: eszerint a két állam két fázisban csatlakozna Schengenhez. Október 31-én csak a légi és vízi határok nyílnának meg, a teljes határnyitásra pedig csak a kooperációs mechanizmus betartásának következő ellenőrzését követően, jövő nyáron kerülne sor. Egyébként nem ez lenne az első eset, hogy egy tagállam két lépésben csatlakozik a zónához, az újdonság csak az, hogy Bulgária és Románia esetében nem jelölték meg a teljes csatlakozás végső időpontját, ezért azt egy új dokumentumban kell majd később meghatározni, feltéve, hogy elfogadják Varsó tervét.

 

Románia lengyel Bulgária Schengen határnyitás csatlakozás
Kapcsolódó cikkek