Közélet

A magyar csúcstechnológia a trágyából is aranyat csinál Szabadiban

Magyar csúcstechnológiával biogáz erőmű épül Balatonszabadi határában csaknem 1,4 milliárd forintból, amely 2500 háztartás éves villamosenergia szükségletét állítja elő.

Az magyar tulajdonban lévő Energreen Kft. beruházásában megvalósuló biogáz erőmű 1600 kilowatt teljesítményű lesz. A tervek szerint az üzem az alapanyagokból évente 5,2 millió köbméter biogázt állít elő teljesen zárt rendszerben, amelyet gázmotoros kiserőműben hasznosít villamosenergia és hőenergia előállítására. A biogázból a gázmotoros kiserőmű évente közel 10,3 GWh zöldáramot állít elő, amely mellett hozzávetőlegesen 9,7 GWh hőenergia is keletkezik. A keletkező villamosenergiát a Mavir Zrt.-nek értékesítik.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Biogáz erőmű épül Balatonszabadi határában - fotó: AFP Biogáz erőmű épül Balatonszabadi határában - fotó: AFP[/caption]

A keletkező szilárd és folyékony végtermék mezőgazdasági területeken hasznosul biotrágyaként, kiváltva a műtrágya felhasználást. A tervek szerint az április végére elkészülő, majd idén ősztől energiát termelő beruházás révén évente 10 033 tonnával csökken az üvegház hatású gáz kibocsátása. Ragoncza Ádám, a kivitelező Nawaro Kft. ügyvezetője szerint magyar fejlesztésű csúcstechnológiát alkalmaznak majd az új biogáz erőműben, amelynek erőssége, hogy szemben sok biogáz erőművel, állati trágya feldolgozására is alkalmas lesz. A 2-4 ember számára munkahelyet biztosító létesítmény üzemeltetőjének évi 300 millió forintos bevétele származhat az áramtermelésből, a beruházás pedig 7-8 év alatt térülhet meg az elnyert közel 50 százalékos támogatásnak köszönhetően.

Mai hír, hogy az épülő szabettai cseppfolyósföldgáz-üzemnek köszönhetően Oroszország lesz a világ legnagyobb LNG-gyártója - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Arhangelszkben. Putyin egy Arhangelszk és Szabetta közötti videokonferencián beszélt erről, abból az alkalomból, hogy befutott az első sarkköri, cseppfolyós fölgáz (LNG) szállítására kialakított tankerhajó az észak-szibériai Jamal-félszigeten működő kikötőbe.

biogáz istállótrágya Ragoncza Ádám Nawaro Kft. balatonszabadi erőmű
Kapcsolódó cikkek