Közélet

Macron mozgalma párttá alakul

Emmanuel Macron megválasztott francia köztársasági elnök lemondott hétfőn az egy éve alakult politikai mozgalma vezetéséről, amely La République en marche (A Köztársaság lendületben) névvel párttá alakul és mind az 577 választókörzetben indít jelöltet a júniusi nemzetgyűlési választásokon – jelentette be a mozgalom főtitkára.

Richard Ferrand főtitkár hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az új kormányfő feladata lesz, hogy többségre vigye a nemzetgyűlési választásokon az államfő pártját. Emmanuel Macron már múlt héten kiválasztotta leendő miniszterelnökét, de nevét eddig nem árulta el. A távozó szocialista kormány szerdán tartja utolsó ülését, Emmanuel Macron ünnepélyes beiktatása vasárnap lesz, s az államfő várhatóan jövő hétfőn nevezi ki az új kormányfőt és a minisztereit.

A kétfordulós nemzetgyűlési választásokat június 11-én és 18-án tartják.

Forrás: AFP

Macron mozgalmának főtitkára emlékeztetett arra, hogy a képviselőjelöltek legalább fele a civil társadalomból érkezik és korábban semmilyen politikai mandátummal nem rendelkezett, s legalább a felük nő lesz. A jelöltek másik felének nagy része pedig olyan politikus lesz, akik elsősorban önkormányzati és megyei szinteken szereztek tapasztalatot. Az 577 képviselői helyre a mozgalom pályázatot írt ki, s a képviselői helyekre több mint 16 ezren jelentkeztek. A kiválasztott jelöltek névsorát, akik közül eddig 14 név ismert csak, csütörtökön ismerteti a szervezet, amelynek kitűzött célja a politikai élet erkölcsössé tétele, ezért kizárólag büntetlen előéletű választópolgárok jelentkezését fogadták el.

Az új elnöki párt alapító kongresszusát július 15-e előtt tartja meg. Addig a szervezetet ideiglenesen a nagyközönség előtt ismeretlen 68 éves Catherine Barbaroux irányítja, aki munkaügyi szakértőként jobb- és baloldali kormányok kabinetjeiben is dolgozott. Emmanuel Macron 2016. április 16-án akkor még a szocialista kormány gazdasági minisztereként alapította meg szülővárosában az észak-franciaországi Amiens-ben a jobb és baloldali pártpolitikai megosztottságot meghaladni célzó politikai mozgalmát En Marche (Lendületben) néven, amely hatalomra segítette, és amely jelenleg 250 ezer tagot számlál. Az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában az összes szavazat (99,99 százalék) összesítése alapján Emmanuel Macron a voksok 66,1 százalékát gyűjtötte össze, míg ellenfele, a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a szavazatok 33,9 százalékát kapta.

Macron elnökválasztás párt Francia
Kapcsolódó cikkek