Közélet

A pénzmosás melegágya lett a bűnözők számára a videojátékok

Már a videojátékokba is beférkőztek a bűnözők, sőt egyre többször használják pénzmosásra. Az egyik nagy fejlesztő cég bejelentette, hogy betiltja az egyik legnépszerűbb játék egyik kereskedelmi platformját, mert abban nemzetközi bűnhálózat tevékenykedik. A fejlesztők körében ez nem új, elvégre dollármilliós üzletről van szó, a beismerése és a fellépés ellene viszont igen ritka.

Sokaknak csenghet ismerősen a Counter-Strike nevű lövöldözős videojáték, amely nemcsak tinédzserek, de felnőtt férfiak millióit ülteti világszerte gép elé. A Valve Corporation által kifejlesztett játékban antiterrorista csapatok küzdenek a terroristák ellen.

Szintén a Valve Corporation üzemelteti a Steamet, a videojátékok digitális piacát. Ebben úgynevezett termékkulcson keresztül lehet játékot vásárolni. Továbbá alkalmas többjátékos módok menedzselésére, vagyis a rendszerhez kapcsolódó személyek egymással is tudnak játszani. Valamint ezen a felületen keresztül bonyolítják le a játékon belüli tranzakciókat, amikor is pénz ellenében, különböző extrákat lehet vásárolni.

Fotó: Lino Mirgeler/dpa/AFP

Ennek két szintje van. Az illető

  • vagy csinál egy accountot a Steamen belül és magától a cégtől tud kiegészítőket vásárolni,
  • vagy a játékosok egymással tudnak üzletelni.
  • A Counter-Strike-ban a játékosok zsákbamacska elv szerint működő, úgynevezett konténerkulcsokat tudnak venni egymástól. A konténerekben pedig fegyvereket, lőszereket, ruhákat, illetve hasonló extrákat találnak.

    A Valve október 28-án bejelentette, hogy utóbbit, vagyis

    a játékosok közötti kereskedelmet leállítja, mivel a rendszer a nemzetközi csalóhálózat melegágya lett

    – írja az Economist. A cég közleménye szerint jelenleg a belső piactéren gazdát cserélő kulcsok közül számos pénzmosásra szolgál. A bűnözők a konténerkulcsokat lopott bankkártyákról vásárolják, majd adják el a játékosoknak áron alul.

    A Valve előjövetele a problémával egy ritka elismerése annak a problémának, hogy a videojátékokat egyre többször használják pénzügyi bűncselekményekre. A játékbeli tárgyak kereskedelmének köszönhetően ugyanis dollármilliók mozognak a rendszerben.

    Counter-Strike / Fotó: AFP

    Nem a Valve az első, aki ettől szenved. 2007-ben az eBay betiltotta az értékesítést egy másik játékban, a World of Warcraftban. A probléma azonban úgy tűnik, hogy súlyosbodott, valószínűleg azért, mert a fejlesztők többet keresnek a játékon belüli extra elemek értékesítéséből – a videojáték-ipar egyik vezető fejlesztője, az Electronics Arts 2016-os felmérése szerint bevételük 30 százalékát teszik ki az extra elemek.

    Az ilyen online cikkek úgy működnek, mint a virtuális valuták

    – jegyzi meg Anton Moiseienko, a Royal United Services Institute nevű brit stratégiai kutatóintézet agytrösztje.

    Mozgatni tudják a különböző értékeket országok és emberek között, elrejtve mindezt a szabályozók elől

    – tette hozzá.

    Moiseisnko szerint meglepő, hogy a Valve elismerte, hogy csalók kihasználták a cég platformját. „Mások figyelmen kívül hagyták a problémát, kivéve egy vállalatot” – mondta.

    Júliusban a Linden Labs nevű játékkészítő bejelentette, hogy a kereskedni kívánó játékosoknak igazolniuk kell a személyazonosságukat. Ezért a cég leányvállalata pénzszolgáltató vállalkozásként is regisztrált. Ez lehet az út a Counter-Strike előtt is.

    játékfejlesztők PÉNZMOSÁS e-sport Valve pénzügyi csalások Counter Strike videójáték Steam
    Kapcsolódó cikkek