Közélet

Enyhe tünetei vannak a fertőzött diákoknak

Párjukat is elkülönítették, vizsgálati eredményük várhatóan még csütörtökön rendelkezésre áll.

Enyhe tünetei vannak annak a Magyarországon tanuló két iráni diáknak, akinél kimutatták a koronavírust. Lázuk nincs, kivizsgálásuk zajlik – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa csütörtök reggel az M1 csatornán.

Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be Facebookon szerdán, hogy megtalálták az első két koronavírus-fertőzöttet Magyarországon. Az egyik koronavírussal fertőzött Magyarországon élő iráni diák a Semmelweis Egyetemre (SOTE) jár, a gyógyszerész karra. A másik igazolt eset a győri egyetem hallgatója.

Az infektológus elmondta, két elszigetelt esetről van szó, a diákok nem ismerik egymást. Amint megérkeztek a kórházba, szinte azonnal hivatalos „kontaktkutatás” kezdődött, ami azt jelenti, hogy

pontosan feltérképezik, merre jártak, kivel kerültek kapcsolatba, amióta visszaérkeztek Iránból.

Párjukat is elkülönítették, vizsgálati eredményük várhatóan még csütörtökön rendelkezésre áll. Szlávik János emlékeztetett, az egyik diák február 22-én, a másik 28-án érkezett Magyarországra.

Fotó: AFP (illusztráció)

A gyógyulási idejüket a laboratóriumi vizsgálatok határozzák meg, ezt azt jelenti, hogy egy koronavírusos beteg akkor tekinthető gyógyultnak, ha

az egymást követő vizsgálatok nem mutatják ki a betegség jelenlétét szervezetében.

Ez általában a betegség kezdetétől 10-14 napig tart, de egyénileg változhat.

A 15 főből – 11 diákból, két tanárból és két sofőrből – álló csoport előreláthatóan vasárnap elhagyhatja a karantént.

Egy fogorvos és az asszisztense pedig jövő hétfőn távozhatnak az elkülönítésből. Mivel mindannyian jól vannak, valószínűleg nem fertőzöttek, de még az utolsó napon is vizsgálatokat végeznek rajtuk – mondta Szlávik János.

vizsgálat koronavírus diákok Dél-Pesti Centru SOTE iráni
Kapcsolódó cikkek